całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy

KATEGORIA | Tłuszcze i oleje

Wpływ na zdrowie

niewskazany

Uwaga

Niepożądane działanie składnika na ludzi całkowicie utwardzonego tłuszczu palmowego może obejmować zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Informacje o składniku

Całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy to produkt spożywczy otrzymywany z oleju palmowego, który został poddany procesowi hydrolizy i utwardzenia, a następnie przefiltrowany i rafinowany.

Funkcja

Składnik całkowicie utwardzonego tłuszczu palmowego stanowi jedno z źródeł tłuszczów nasyconych w diecie. Spożywanie zbyt dużych ilości tłuszczów nasyconych może prowadzić do wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi oraz zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego zaleca się spożywanie tłuszczów nasyconych w umiarkowanych ilościach i zrównoważenie ich z tłuszczami jednonienasyconymi i wielonienasyconymi.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik