Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
niewskazany
Niepożądane działanie składnika na ludzi całkowicie utwardzonego tłuszczu palmowego może obejmować zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy to produkt spożywczy otrzymywany z oleju palmowego, który został poddany procesowi hydrolizy i utwardzenia, a następnie przefiltrowany i rafinowany.
Składnik całkowicie utwardzonego tłuszczu palmowego stanowi jedno z źródeł tłuszczów nasyconych w diecie. Spożywanie zbyt dużych ilości tłuszczów nasyconych może prowadzić do wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi oraz zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego zaleca się spożywanie tłuszczów nasyconych w umiarkowanych ilościach i zrównoważenie ich z tłuszczami jednonienasyconymi i wielonienasyconymi.