Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
dobry składnik
Spożycie całkowicie rafinowanego oleju sojowego może wiązać się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. W procesie rafinacji takiego oleju usuwane są bowiem większość naturalnych składników, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy i przeciwutleniacze. Ponadto, wielokrotne używanie rafinowanego oleju sojowego do smażenia potraw może prowadzić do powstania rakotwórczych związków chemicznych, takich jak akroleina i acrylamid. Spożycie tych substancji w dłuższej perspektywie może negatywnie wpłynąć na zdrowie człowieka, powodując m.in. problemy z układem oddechowym, nerwowym czy układem krwionośnym. Dlatego zaleca się ograniczenie spożycia rafinowanego oleju sojowego oraz stosowanie alternatywnych, zdrowszych źródeł tłuszczu, takich jak oleje tłoczone na zimno, awokado czy orzechy.
Całkowicie rafinowany olej sojowy to produkt spożywczy o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, który został poddany procesowi rafinacji, usuwając większość składników odżywczych.
Funkcją składnika całkowicie rafinowanego oleju sojowego w produktach spożywczych jest zapewnienie trwałości i stabilizacji produktu, poprawa jego konsystencji oraz zwiększenie trwałości smaku i aromatu. Olej sojowy jest również często używany jako substytut tłuszczów zwierzęcych w produktach wegetariańskich i wegańskich.