Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
dobry składnik
Spożycie znacznej ilości borówek może powodować biegunkę u niektórych ludzi
Borówki są bogate w antyoksydanty, witaminę C, błonnik i flawonoidy, co pomaga wzmocnić układ odpornościowy, poprawić trawienie i zapobiegać chorobom serca.
Składnik borówki, który pełni ważną funkcję w żywieniu, to antocyjany. Są to naturalne barwniki, które występują w owocach jagodowych, w tym właśnie w borówce. Antocyjany mają silne właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Oprócz tego, antocyjany wpływają korzystnie na pracę układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.