borówka

KATEGORIA | Owoce

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie znacznej ilości borówek może powodować biegunkę u niektórych ludzi

Informacje o składniku

Borówki są bogate w antyoksydanty, witaminę C, błonnik i flawonoidy, co pomaga wzmocnić układ odpornościowy, poprawić trawienie i zapobiegać chorobom serca.

Funkcja

Składnik borówki, który pełni ważną funkcję w żywieniu, to antocyjany. Są to naturalne barwniki, które występują w owocach jagodowych, w tym właśnie w borówce. Antocyjany mają silne właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Oprócz tego, antocyjany wpływają korzystnie na pracę układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik