Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Grzyby
dobry składnik
Możliwe działanie niepożądane składnika występującego w borowiku i maślaku na ludzi może być alergiczna reakcja.
Borowik i maślak to dwa gatunki grzybów jadalnych, cenione za swój wyjątkowy smak i aromat
Składnikami borowika i maślaka są m.in. białka, węglowodany, błonnik oraz witaminy i składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, żelazo, magnez, miedź i cynk. Ich funkcją w diecie człowieka jest dostarczenie niezbędnych składników odżywczych oraz wprowadzenie do organizmu wartościowych składników, takich jak błonnik, który wpływa na perystaltykę jelit i korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Witaminy i składniki mineralne zawarte w borowiku i maślaku wpływają na pracę układu krążenia, regulują gospodarkę wodno-elektrolitową, a także wspomagają układ odpornościowy człowieka.