borowik i maślak

KATEGORIA | Grzyby

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika występującego w borowiku i maślaku na ludzi może być alergiczna reakcja.

Informacje o składniku

Borowik i maślak to dwa gatunki grzybów jadalnych, cenione za swój wyjątkowy smak i aromat

Funkcja

Składnikami borowika i maślaka są m.in. białka, węglowodany, błonnik oraz witaminy i składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, żelazo, magnez, miedź i cynk. Ich funkcją w diecie człowieka jest dostarczenie niezbędnych składników odżywczych oraz wprowadzenie do organizmu wartościowych składników, takich jak błonnik, który wpływa na perystaltykę jelit i korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Witaminy i składniki mineralne zawarte w borowiku i maślaku wpływają na pracę układu krążenia, regulują gospodarkę wodno-elektrolitową, a także wspomagają układ odpornościowy człowieka.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik