boczek wieprzowy wędzony

KATEGORIA | Mięso i wędliny

Wpływ na zdrowie

neutralny składnik

Uwaga

Spożycie zbyt dużej ilości wędzonego boczku wieprzowego może zwiększyć ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego.

Informacje o składniku

Boczek wieprzowy wędzony jest bogaty w tłuszcz nasycony, białko i witaminę B12, ale jego regularne spożywanie może zwiększać ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2.

Funkcja

Boczek wieprzowy wędzony jest bogatym źródłem tłuszczu oraz białka. Tłuszcz zawarty w boczku jest głównie tłuszczem nasyconym, który jest ważnym źródłem energii dla organizmu. Jednakże ze względu na dużą zawartość tłuszczu, boczek powinien być spożywany z umiarem. Białko natomiast jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanki mięśniowej. Oprócz tego, boczek wędzony zawiera również witaminy z grupy B oraz żelazo.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik