Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Mięso i wędliny
neutralny składnik
Spożycie zbyt dużej ilości wędzonego boczku wieprzowego może zwiększyć ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego.
Boczek wieprzowy wędzony jest bogaty w tłuszcz nasycony, białko i witaminę B12, ale jego regularne spożywanie może zwiększać ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2.
Boczek wieprzowy wędzony jest bogatym źródłem tłuszczu oraz białka. Tłuszcz zawarty w boczku jest głównie tłuszczem nasyconym, który jest ważnym źródłem energii dla organizmu. Jednakże ze względu na dużą zawartość tłuszczu, boczek powinien być spożywany z umiarem. Białko natomiast jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanki mięśniowej. Oprócz tego, boczek wędzony zawiera również witaminy z grupy B oraz żelazo.