Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Błonnik
dobry składnik
Spożycie dużej ilości błonnika roślinnego może powodować wzdęcia oraz problemy z trawieniem
Błonnik roślinny to nieprzyswajalna przez organizm ludzki frakcja pokarmowa, która wpływa korzystnie na trawienie, zapobiega zaparciom i chorobom układu pokarmowego oraz obniża ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
Składnik błonnika roślinnego pełni wiele funkcji w diecie człowieka. Jedną z najważniejszych jest zapewnienie prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik roślinny wpływa na trawienie pokarmów, zwiększając objętość treści pokarmowej i regulując perystaltykę jelit. Ponadto, błonnik roślinny wpływa na absorpcję składników odżywczych, takich jak glukoza i cholesterol, co może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Inną ważną funkcją błonnika roślinnego jest wpływ na zwiększenie uczucia sytości, co może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.