Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Błonnik
dobry składnik
Błonnik pszenny może stanowić potencjalne zagrożenie dla osób z celiakią, chorobą trzewną lub nietolerancją glutenu. Gluten jest białkiem, które występuje w pszenicy, jęczmieniu i żywie, i jest jednym z podstawowych składników błonnika pszennego. Osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu nie mogą trawić glutenu, co prowadzi do uszkodzenia ich jelit i pojawienia się różnych objawów, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, nudności i wymioty. Dlatego przed spożyciem błonnika pszennego osoby te powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Błonnik pszenny, który zawiera gluten, jest składnikiem spożywczym
Funkcją składnika błonnika pszennego w produktach spożywczych jest regulacja trawienia oraz zapobieganie zaparciom. Zawartość glutenu w produkcie zależy od rodzaju produktu oraz sposobu jego przygotowania.