Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Błonnik
dobry składnik
Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi błonnik marchwiowy to wzdęcia i bóle brzucha
Błonnik marchwiowy jest składnikiem pochodzącym z marchwi, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.
Funkcją składnika jakim jest błonnik marchwiowy w diecie jest wprowadzenie do organizmu substancji niezbędnych do prawidłowego trawienia i funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik marchwiowy zapewnia odpowiednią perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom oraz reguluje poziom cukru we krwi. Ponadto, spożywanie błonnika marchwiowego może wpłynąć pozytywnie na poziom cholesterolu oraz obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy typu 2.