błonnik marchwiowy

KATEGORIA | Błonnik

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi błonnik marchwiowy to wzdęcia i bóle brzucha

Informacje o składniku

Błonnik marchwiowy jest składnikiem pochodzącym z marchwi, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.

Funkcja

Funkcją składnika jakim jest błonnik marchwiowy w diecie jest wprowadzenie do organizmu substancji niezbędnych do prawidłowego trawienia i funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik marchwiowy zapewnia odpowiednią perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom oraz reguluje poziom cukru we krwi. Ponadto, spożywanie błonnika marchwiowego może wpłynąć pozytywnie na poziom cholesterolu oraz obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy typu 2.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik