bialko sojowe

KATEGORIA | Białko roślinne

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym składnika białka sojowego na ludzi może być reakcja alergiczna

Informacje o składniku

Białko sojowe jest bogate w aminokwasy, zawiera niewielką ilość tłuszczu i cholesterolu, jest alternatywnym źródłem białka dla wegetarian i wegan oraz może pomagać w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Funkcja

Funkcja składnika białka sojowego w diecie to dostarczenie organizmowi aminokwasów niezbędnych do budowy i regeneracji tkanek mięśniowych oraz innych struktur organizmu. Białko sojowe jest też dobrym źródłem białka dla wegetarian oraz osób uczulonych na białka pochodzenia zwierzęcego. Ponadto, białko sojowe zawiera wiele innych składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, fosfor, magnez i witaminy z grupy B.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik