Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Białko roślinne
dobry, ale
Możliwym działaniem niepożądanym składnika białka sojowego na ludzi może być reakcja alergiczna
Białko sojowe jest bogate w aminokwasy, zawiera niewielką ilość tłuszczu i cholesterolu, jest alternatywnym źródłem białka dla wegetarian i wegan oraz może pomagać w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.
Funkcja składnika białka sojowego w diecie to dostarczenie organizmowi aminokwasów niezbędnych do budowy i regeneracji tkanek mięśniowych oraz innych struktur organizmu. Białko sojowe jest też dobrym źródłem białka dla wegetarian oraz osób uczulonych na białka pochodzenia zwierzęcego. Ponadto, białko sojowe zawiera wiele innych składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, fosfor, magnez i witaminy z grupy B.