białko nasiona soi

KATEGORIA | Białka

Wpływ na zdrowie

dobry, ale

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi - białko nasion soi - to wywoływanie reakcji alergicznych.

Informacje o składniku

Białko nasiona soi jest pełnowartościowym źródłem białka roślinnego zawierającym wszystkie niezbędne aminokwasy, jest też popularnym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej oraz może wpłynąć pozytywnie na zdrowie serca i obniżenie poziomu cholesterolu.

Funkcja

Funkcją składnika białka w nasionach soi jest dostarczanie organizmowi niezbędnych aminokwasów, które są niezbędne do syntezy białek w organizmie człowieka. Nasiona soi zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, dlatego są uznawane za źródło białka pełnowartościowego. Białko sojowe jest również bogatym źródłem izoflawonów, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka, w tym na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i osteoporozy.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik