Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa strączkowe
dobry, ale
Po spożyciu białka sojowego mogą wystąpić pewne potencjalne zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednym z takich zagrożeń jest alergia na soję, która może powodować objawy takie jak pokrzywka, obrzęk, trudności w oddychaniu i w niektórych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny. Innym zagrożeniem jest obecność fitoestrogenów w soi, które mogą wpłynąć na hormonalną równowagę organizmu. Wysokie spożycie białka sojowego może również prowadzić do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych, szczególnie w przypadku osób z niedoborami enzymów trawień. Warto również zwrócić uwagę na to, że wiele produktów sojowych na rynku zawiera dodane substancje chemiczne i konserwanty, które mogą być szkodliwe dla zdrowia w większych ilościach. Dlatego zawsze warto dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych i wybierać te, które są naturalne i wolne od sztucznych dodatków.
Białko sojowe to roślinny składnik spożywczy o wysokiej wartości odżywczej, zawierający wszystkie niezbędne aminokwasy dla organizmu człowieka.
Funkcja składnika białka sojowego w produktach spożywczych polega na dostarczeniu organizmowi pełnowartościowego białka roślinnego, które może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Ponadto, białko sojowe może spełniać rolę zagęszczacza, emulgatora, stabilizatora i żelującego w produktach spożywczych. Może być stosowane m.in. w produkcji mięsa i wędlin, serów, napojów roślinnych, ciastek i ciast, a także w przetworach dla sportowców i osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.