babka jajowata

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Może powodować reakcje alergiczne u ludzi wrażliwych na rośliny z rodziny astrowatych

Informacje o składniku

Babka jajowata zawiera gluten, który może powodować alergie i problemy trawienne u niektórych osób

Funkcja

Składnik żywieniowy babki jajowatej, czyli gatunku rośliny z rodziny astrowatych, to błonnik pokarmowy. Błonnik ten, zwany inuliną, jest prebiotykiem, czyli substancją, która wpływa korzystnie na flory bakteryjne jelit. Inulinę zawartą w babce jajowatej trudno strawić, ale jest ona doskonałym pożywieniem dla probiotycznych bakterii, które zasiedlają jelita człowieka. Inulina pomaga także utrzymać prawidłową perystaltykę jelit, a tym samym wpływa na dobre trawienie i wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik