Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
Może powodować reakcje alergiczne u ludzi wrażliwych na rośliny z rodziny astrowatych
Babka jajowata zawiera gluten, który może powodować alergie i problemy trawienne u niektórych osób
Składnik żywieniowy babki jajowatej, czyli gatunku rośliny z rodziny astrowatych, to błonnik pokarmowy. Błonnik ten, zwany inuliną, jest prebiotykiem, czyli substancją, która wpływa korzystnie na flory bakteryjne jelit. Inulinę zawartą w babce jajowatej trudno strawić, ale jest ona doskonałym pożywieniem dla probiotycznych bakterii, które zasiedlają jelita człowieka. Inulina pomaga także utrzymać prawidłową perystaltykę jelit, a tym samym wpływa na dobre trawienie i wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.