askorbinian sodu

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Ascorbate sodium, czyli askorbinian sodu, uznawany jest za bezpieczny dla zdrowia człowieka. Niemniej jednak, jak w przypadku większości substancji, spożycie w nadmiernych ilościach może prowadzić do niekorzystnych skutków zdrowotnych. W skrajnych przypadkach nadmiar askorbinianu sodu może prowadzić do objawów takich jak biegunka, nudności, wymioty oraz bóle brzucha. Dlatego zaleca się, aby spożywać go w umiarkowanych ilościach.

Informacje o składniku

Askorbinian sodu to sól kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, która jest powszechnie stosowana jako dodatek do żywności, ponieważ działa jako przeciwutleniacz, przedłużając trwałość produktu.

Funkcja

Askorbinian sodu jest solą kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Jego funkcja w żywieniu polega na dostarczeniu organizmowi witaminy C, która bierze udział w wielu procesach metabolicznych, takich jak synteza kolagenu, absorpcja żelaza oraz ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym. Ponadto, askorbinian sodu jest również stosowany jako dodatek spożywczy w celu przedłużenia trwałości i poprawy jakości produktów spożywczych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik