Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
Jęczmień jest zwykle uważany za składnik zdrowej diety, a jego aromaty nie stanowią zwykle zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednakże, osoby z alergią na gluten, powinny unikać produktów zawierających jęczmień, ponieważ zawiera on gluten. Ponadto, spożywanie dużych ilości jęczmienia może prowadzić do wzdęć i innych problemów trawiennych u niektórych osób. Jednakże, w umiarkowanych ilościach, jęczmień i jego aromaty są bezpieczne dla zdrowia większości ludzi.
Aromaty spożywcze mogą zawierać jęczmień jako jeden ze składników
Składnik aromatyzujący zawierający jęczmień jest dodawany do produktów spożywczych w celu nadania im charakterystycznego smaku i zapachu. Jęczmień jest bogatym źródłem związków aromatycznych, które nadają produktom nutę słodkawo-miodową oraz lekko chlebową. Składnik ten często jest stosowany w produkcji piwa, ale można go również znaleźć w innych produktach spożywczych, takich jak ciasta, pieczywo czy przekąski.