Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
Aromaty zawierające seler mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla osób uczulonych na ten składnik. Objawy alergii na seler mogą obejmować m.in. pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy, a w cięższych przypadkach również duszność oraz wstrząs anafilaktyczny. Dlatego też, osoby z alergią na seler powinny unikać spożycia produktów zawierających ten składnik oraz czytać etykiety produktów spożywczych przed zakupem.
Aromaty zawierają seler, który jest składnikiem spożywczym
Seler jest często stosowany jako składnik aromatyzujący w produktach spożywczych ze względu na zawartość związków lotnych, takich jak apiol i myristycyna. Funkcja składnika aromatyzującego selera polega na dodaniu charakterystycznego smaku i zapachu do potraw. Selery są często wykorzystywane jako składnik aromatyzujący w zupach, sosach, sałatkach oraz wędlinach.