aromaty w tym aromat dymu wędzarniczego

KATEGORIA | Aromaty

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Potencjalnym działaniem niepożądanym składnika aromatu dymu wędzarniczego na ludzi może być podrażnienie dróg oddechowych.

Informacje o składniku

Aromat dymu wędzarniczego, który jest jednym z wielu aromatów spożywczych, jest zwykle wytwarzany przez suszenie, spalanie lub palenie drewna lub innych materiałów organicznych, a może wpływać na smak i zapach żywności, która jest nimi aromatyzowana.

Funkcja

Funkcją składnika odpowiedzialnego za aromaty w żywności, w tym aromacie dymu wędzarniczego, jest poprawa smaku i zapachu produktu. Aromat dymu wędzarniczego jest uzyskiwany poprzez użycie specjalnych drewnianych wiórów lub płatków, które są spalane, a następnie dym jest kierowany na produkt. Dzięki temu produkt ma intensywny smak i zapach, który jest charakterystyczny dla wędzonej żywności.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik