Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Aromaty
uważaj na...
Potencjalnym działaniem niepożądanym składnika aromatu dymu wędzarniczego na ludzi może być podrażnienie dróg oddechowych.
Aromat dymu wędzarniczego, który jest jednym z wielu aromatów spożywczych, jest zwykle wytwarzany przez suszenie, spalanie lub palenie drewna lub innych materiałów organicznych, a może wpływać na smak i zapach żywności, która jest nimi aromatyzowana.
Funkcją składnika odpowiedzialnego za aromaty w żywności, w tym aromacie dymu wędzarniczego, jest poprawa smaku i zapachu produktu. Aromat dymu wędzarniczego jest uzyskiwany poprzez użycie specjalnych drewnianych wiórów lub płatków, które są spalane, a następnie dym jest kierowany na produkt. Dzięki temu produkt ma intensywny smak i zapach, który jest charakterystyczny dla wędzonej żywności.