aromat limonki

KATEGORIA | Dodatki do żywności

Wpływ na zdrowie

uważaj na...

Uwaga

Spożycie aromatu limonki może wiązać się z pewnymi potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. W skrajnych przypadkach, nadmierne spożycie aromatu limonki może prowadzić do reakcji alergicznych, w tym trudności z oddychaniem, obrzęku gardła, wysypki skórnej, nudności i wymiotów. Ponadto, aromat limonki może wpłynąć na poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą, dlatego zaleca się ostrożność w przypadku spożywania przez te osoby. Wreszcie, aromat limonki zawiera naturalne kwasy, które mogą uszkadzać szkliwo zębów i prowadzić do powstawania ubytków i próchnicy. Dlatego zaleca się ograniczenie spożycia aromatu limonki i dbałość o higienę jamy ustnej, a w przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów, należy skonsultować się z lekarzem.

Informacje o składniku

Aromat limonki to składnik spożywczy dodawany do potraw, który nadaje im cytrusowy smak i zapach

Funkcja

Składnik aromat limonki jest stosowany w produktach spożywczych głównie jako dodatek smakowy. Posiada on intensywny, cytrusowy aromat oraz lekko kwaskowaty smak, który nadaje produktom charakterystyczny posmak limonki. Ponadto, aromat limonki jest często wykorzystywany w przemyśle spożywczym do produkcji napojów, słodyczy oraz lodów.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik