Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
Aromat imbiru stosowany jest zazwyczaj w niewielkich ilościach i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednakże, w przypadku spożycia w dużych ilościach, może powodować pewne skutki uboczne. Niektóre osoby mogą doświadczać niestrawności, refluksu żołądkowego, biegunki oraz wzdęć. Ponadto, aromat imbiru może oddziaływać negatywnie z niektórymi lekami, dlatego warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą przed jego stosowaniem, szczególnie w przypadku zażywania innych leków. W każdym przypadku, należy zachować umiar w stosowaniu aromatu imbiru i stosować go zgodnie z zaleceniami producenta.
Aromat imbiru to popularny składnik spożywczy, który dodaje potrawom pikantnego smaku i zapachu
Składnik aromatyczny imbiru stosowany w produktach spożywczych pełni głównie funkcję dodawania intensywnego, korzennego smaku i zapachu. W zależności od rodzaju produktu, może być również wykorzystywany ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, takie jak wpływ na trawienie, przyspieszenie metabolizmu czy poprawę ukrwienia. W składzie aromatu imbiru znajdują się zwykle związki takie jak gingerol, shogaol czy zingeron, które odpowiadają za charakterystyczny smak i zapach tej rośliny.