Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
Aromat herbatników migdałowych nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia człowieka, ale może stanowić problemy dla osób uczulonych na migdały lub inne orzechy. Po spożyciu produktu z dodatkiem aromatu migdałowego, osoby uczulone mogą doświadczyć objawów alergii, takich jak wysypka, świądzenie skóry, obrzęki, trudności w oddychaniu, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Dlatego ważne jest, aby osoby uczulone na migdały unikały spożywania produktów z dodatkiem aromatu migdałowego i dokładnie sprawdzały skład wszystkich kupowanych produktów spożywczych.
Aromat herbatników migdałowych to sztuczny dodatek smakowy, który nadaje herbatnikom migdałowy smak i zapach.
Składnik aromatyczny herbatników migdałowych, czyli benzaldehyd, jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako składnik aromatyzujący. Dodaje on intensywnego migdałowego smaku i zapachu do produktów spożywczych, takich jak ciasta, herbatniki, lody, galaretki czy syropy. Benzaldehyd jest często także stosowany w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym.