Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
uważaj na...
Spożycie produktów spożywczych z dodatkiem aromatu dymu wędzarniczego może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Aromat ten może zawierać substancje rakotwórcze, takie jak benzopiren, które powstają podczas procesu wędzenia. Ponadto, spożycie zbyt dużej ilości produktów wędzonych może prowadzić do podwyższonego poziomu soli i tłuszczu w diecie, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca i nadciśnienia. Dlatego też, zaleca się umiarkowane spożycie produktów wędzonych oraz przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania.
Aromat dymu wędzarniczego to składnik spożywczy, który nadaje potrawom intensywny smak wędzenia
Składnik aromat dymu wędzarniczego jest stosowany głównie w celu poprawy smaku oraz zapachu produktów spożywczych, które zostały wędzone. Funkcja tego składnika polega na nadaniu im charakterystycznego, wędzonego aromatu, który jest pożądany przez konsumentów. Dodatkowo, aromat dymu wędzarniczego może wpłynąć na wygląd produktów, nadając im ciemniejszy kolor oraz błyszczącą powierzchnię.