algi morskie spirulina

KATEGORIA | Ryby i owoce morza

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Po spożyciu alg morskich spirulina mogą wystąpić potencjalne zagrożenia dla zdrowia człowieka, zwłaszcza gdy są spożywane w nadmiarze. Spożywanie zbyt dużej ilości spiruliny może prowadzić do zatrucia organizmu, co objawia się m.in. biegunką, wymiotami, bólem brzucha oraz gorączką. Innym zagrożeniem jest możliwość przekroczenia tolerowanego poziomu spożycia niektórych związków chemicznych, takich jak ciężkie metale czy toksyny. Spirulina może również powodować reakcje alergiczne u niektórych osób, zwłaszcza u tych, które są uczulone na algi, pyłki lub pleśnie. Z tego powodu zaleca się spożywanie alg morskich spirulina z umiarem oraz zakup produktów wysokiej jakości, pochodzących od renomowanych producentów. Przed rozpoczęciem regularnego spożywania spiruliny należy również skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza w przypadku osób z chorobami autoimmunologicznymi, niedoborami odporności czy chorobami tarczycy.

Informacje o składniku

Spirulina, a type of seaweed, is a nutrient-dense food source that is high in protein, vitamins, and minerals.

Funkcja

Składnik algi morskiej spirulina, który jest szczególnie ważny w produktach spożywczych, to białko. Spirulina jest jednym z najbardziej białkowych składników spożywczych, zawierającym około 60-70% białka, co czyni ją cennym źródłem białka dla wegetarian, wegan i innych osób, które chcą zwiększyć spożycie białka w diecie. Białko w spirulinie zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które organizm musi pozyskać z pożywienia, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Ponadto spirulina jest również bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak żelazo, witamina B12, witamina K i beta-karoten.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik