alanina

KATEGORIA | Białka

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Po spożyciu alaniny przez człowieka nie ma znanych poważnych zagrożeń dla zdrowia. Alanina jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że organizm człowieka nie jest w stanie jej samodzielnie wyprodukować i musi ją uzyskać z diety. Alanina jest powszechnie obecna w żywności, takiej jak mięso, ryby, jaja, orzechy i nasiona, a także w suplementach diety i napojach białkowych. W normalnych dawkach, alanina jest uważana za bezpieczną dla zdrowia i nie powoduje negatywnych skutków ubocznych. Jednak w przypadku osób z chorobami wątroby lub nerek, zaleca się konsultację z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji alaniną.

Informacje o składniku

Alanina to niezbędny aminokwas, który pełni ważną rolę w syntezie białek i regulacji poziomu cukru we krwi.

Funkcja

Alanina jest jednym z aminokwasów białkowych i pełni wiele funkcji w organizmie. Jest ważnym składnikiem budulcowym białka mięśniowego oraz jest wykorzystywana do produkcji glukozy przez wątrobę podczas stanów hipoglikemii. W produktach spożywczych alanina występuje w białkach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, jaja, orzechy i nasiona roślin strączkowych.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik