Skip to main content

Michaszki

1/1

Kategoria:
Słodycze

Michaszki Mieszko składają się w 20% z orzeszków arachidowych (kiedyś było ich więcej). Największą wadą kupnych słodyczy jest dodatek utwardzonych (albo częściowo utwardzonych) tłuszczów roślinnych. Spożywanie dużych ilości utwardzonych kwasów tłuszczowych zwiększa ryzyko wystąpienia m. in. otyłości brzusznej, cukrzycy typu II, miażdżycy, chorób serca. Michaszki zawierają dodatek wielu tłuszczów roślinnych: palmowego, masłosza (z nasion masłosza otrzymuje się masło shea), tłuszczu sall i z ziarna owocu mango - są one stosowane jako tańsza alternatywa masła kakaowego (oszczędność producenta przekłada się na jakość produktu). Warto również przyjrzeć się bliżej wartości odżywczej. Michaszki, a dokładniej 100 g orzechowych czekoladek dostarcza: 517,4 kcal, 27,1 g tłuszczów (w tym 14 g stanowią kwasy tłuszczowe nasycone), 58,2 g węglowodanów (w tym 50,4 g stanowią cukry), 10,3 g białka i 0,2 g soli. Na etykiecie jest podana dość szczegółowo wartość odżywcza w języku angielskim. Miło zaskoczyło nas podanie ilości izomerów trans kwasów tłuszczowych. Trzy czekoladki (ok. 42 g) zawierają 0,2 g izomerów trans, co jest istotną informacją dla osób dbających o swoje zdrowie.      

Producent
ZPC Mieszko

Składniki

Weź pod lupę etykietę produktu i zobacz, co kryje się w jego składzie.

Zobacz również

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Zobacz Wszystkie

Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024