Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł
Michaszki Mieszko składają się w 20% z orzeszków arachidowych (kiedyś było ich więcej). Największą wadą kupnych słodyczy jest dodatek utwardzonych (albo częściowo utwardzonych) tłuszczów roślinnych. Spożywanie dużych ilości utwardzonych kwasów tłuszczowych zwiększa ryzyko wystąpienia m. in. otyłości brzusznej, cukrzycy typu II, miażdżycy, chorób serca. Michaszki zawierają dodatek wielu tłuszczów roślinnych: palmowego, masłosza (z nasion masłosza otrzymuje się masło shea), tłuszczu sall i z ziarna owocu mango - są one stosowane jako tańsza alternatywa masła kakaowego (oszczędność producenta przekłada się na jakość produktu). Warto również przyjrzeć się bliżej wartości odżywczej. Michaszki, a dokładniej 100 g orzechowych czekoladek dostarcza: 517,4 kcal, 27,1 g tłuszczów (w tym 14 g stanowią kwasy tłuszczowe nasycone), 58,2 g węglowodanów (w tym 50,4 g stanowią cukry), 10,3 g białka i 0,2 g soli. Na etykiecie jest podana dość szczegółowo wartość odżywcza w języku angielskim. Miło zaskoczyło nas podanie ilości izomerów trans kwasów tłuszczowych. Trzy czekoladki (ok. 42 g) zawierają 0,2 g izomerów trans, co jest istotną informacją dla osób dbających o swoje zdrowie.
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad