Skip to main content

Lecytyna sojowa (E 322)

Informacje o składniku

jest mieszaniną fosfolipidów, glikolipidów, triglicerydów, steroli i małych ilości kwasów tłuszczowych, węglowodanów i sfingolipidów. Lecytyna w organizmie człowieka jest bardzo ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej, stanowi barierę ochronną ścian żołądka, ma wpływ na gospodarkę cholesterolową. Opóźnia procesy starzenia, pełni funkcje ochronne wobec wątroby, wspomaga wykorzystanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, podnosi sprawność krążenia krwi. Lecytyna sojowa niekoniecznie musi pochodzić z genetycznie modyfikowanej soi.

Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci pierwszych rozdziałów nowego e-booka "Mniejscożercy". Dowiesz się z niego więcej na temat różnych rodzajów diet wegetariańskich, suplementacji oraz sposobów na ograniczenie mięsa w codziennym jadłospisie.

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022