Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł
Kiełbasa śląska z szynki Madej i Wróbel składa się w 90% z mięsa wieprzowego z szynki. Pozostałe 10% to m. in. woda, sól, mąka ziemniaczane, zagęstniki, regulatory kwasowości, glukoza, błonnik. Błonnik roślinny jest stosowany w celu polepszenia konsystencji i zwiększenia chłonności wody w wyrobach szynkowych. Natomiast białko zwierzęce (w tym przypadku wieprzowe) jest stosowane w celu uzupełnienia zawartości białka w wyrobach wędliniarskich i nadania konsystencji wędlinom. Kiełbasa śląska z szynki Madej i Wróbel zawiera kilka substancji zagęszczających. W wielu wędlinach, również w tej, na liście składników znajduje się sacharoza albo glukoza. W tym przypadku jest to glukoza, która poprawia barwę wędlin, a także smak. Smak produktu wzmacnia glutaminian sodu, przyprawy i aromaty. Uważamy, że producent zastosował za dużo dodatków do wyprodukowania Kiełbasy śląskiej z szynki. Zaletą produktu jest wysoka zawartość mięsa!
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad