Skip to main content

azotyn sodu (E 250)

Informacje o składniku

Jest dodawany do przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych w postaci mieszanki peklującej, w celu zabezpieczenia przed rozwojem bakterii beztlenowych. Jednak nadmierne pobranie azotynów może prowadzić do methemoglobinemii. Najbardziej narażone są niemowlęta. Nie należy ogrzewać peklowanych przetworów mięsnych, ponieważ w temperaturze powyżej 150°C powstają rakotwórcze nitrozoaminy. Przeprowadzono próby zastąpienia azotynów innymi substancjami, które hamowałyby wzrost Clostridium botulinum lub wytwarzanie toksyny botulinowej, jednak azotyny pozostają jedynym skutecznym środkiem.

Bądźmy w stałym kontakcie

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy e-book „W pełnym słońcu”!

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2021