Krakersy - porównanie produktów - Czytamy EtykietyCzytamy Etykiety
czytamyedtykiety.pl żywność

Krakersy – porównanie produktów

Dodano: 23 Kwietnia 2018 Przez: Agnieszka Wałęka
kategoria: Porównanie produktów

Krakersy są bardzo często wybieraną przekąską na imprezy, pikniki, do pracy czy do szkoły. Osoby, które preferują słone przekąski, zamiast klasycznych słodkości, jedzą właśnie takie ciasteczka 🙂 niestety pod względem składów często pozostawiają wiele do życzenia… Jak wybrać najlepsze krakersy?


Niby słone, ale cukru i tak dużo!

Krakersy, choć w zamyśle producenta słone, i tak zawierają często dużo cukru lub co gorsza – syropu glukozowo-fruktozowego. Zasada jest podobna, jak w przypadku innych produktów: im mniej słodzideł, tym lepiej. Zawsze zwracajcie uwagę na zawartość cukrów w 100 g produktu (lub w porcji). W krakersach, które tutaj umieściliśmy, rozbieżność w ilości cukru na 100 g jest ogromna – od 1,8g do 18g! W naszym zestawieniu cukry zaznaczyliśmy na pomarańczowo. Cukier niejedno ma imię, a szczególną uwagę powinniśmy zwracać na nazwy takie, jak:

  • cukier
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • syrop glukozowy
  • glukoza
  • ekstrakt słodu jęczmiennego
  • słód jęczmienny

Pamiętajcie także, że wszelkiego rodzaju skrobie, w tym skrobia modyfikowana oraz maltodekstryna – które nie są co prawda dodawane jako substancja słodząca – także są źródłem cukrów i bardzo podnoszą indeks glikemiczny produktu. Tego typu przekąski są absolutnie niewskazane dla cukrzyków – są to produkty przetworzone, a stopień przetworzenia wpływa właśnie na odpowiedź glikemiczną organizmu.

krakersy1

Unikaj dodatków!

Na początku kilka słów o olejach. W przypadku krakersów używa się różnych olejów – od rzepakowego, do palmowego, aż do utwardzonego palmowego. Są to oleje stabilne termiczne, dzięki czemu podczas produkcji nie będą tworzyły się produkty ulteniania pod wpływem temperatury. Krakersy z olejem utwardzonym (lub częściowo utwardzonym) omijajcie szerokim łukiem – to źródło izomerów trans!

Jeśli chodzi o dodatki technologiczne, w krakersach znajdują się:

  • regulatory kwasowości (m.in. kwas cytrynowy i mlekowy)
  • konserwanty (pirosiarczyn sodu)
  • substancje spulchniające (choć nie są one szkodliwe i w produktach produkowanych z mąki bardzo często są one używane, znaleźliśmy też takie krakersy bez spulchniaczy :))
  • aromaty
  • mleko w proszku (nie jest to dodatek do żywności, ale nie jest tu konieczne!)
  • emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych)

Wybierajcie produkty z jak najkrótszą listą składników – jak najmniej przetworzone! Zdrowie mamy tylko jedno 🙂

O Autorze

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i korepetytor prywatny matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :) Prowadzi bloga http://www.katsuumi.pl/

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: