Zestawienie lodów truskawkowych i kilka słów o gumie guar

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Po lodach waniliowych, śmietankowych, czekoladowych oraz sorbetach, przyszła pora na lody truskawkowe. Jeśli lubicie ten smak, to koniecznie sprawdźcie, czy w marketach znajdziecie jakieś wartościowe opcje!


Kryteria oceny

W przypadku lodów truskawkowych istotna jest ilość truskawek. Jak się możecie domyślić - im więcej, tym lepiej. Ilość ta jest bardzo różna - od ponad 20% do 0,3%. Dlatego koniecznie sprawdźcie czy kupujecie lody truskawkowe czy o smaku truskawkowym z minimalnym dodatkiem soku truskawkowego. Kolejna sprawa to dodatki do żywności. Starajcie się unikać tych, które zawierają karagen (dlaczego? klik). Oczywiście jestem za tym, żeby produkt zawierał jak najmniej dodatków do żywności i był jak najmniej przetworzony. Jednak nie wszystkie "E" należy demonizować. Czym się kierowałam przy ocenie produktów?

  • ocena pozytywna - otrzymały ją lody z najwyższą zawartością truskawek i niedużą ilością dodatków do żywności. Nie oznacza to, że ich skład jest idealny, jednak w tej kategorii nie ma żadnych lodów ze składem bez zarzutu. Dlatego wyróżniłam te, które w danej kategorii prezentują się najlepiej - nie mają sztucznych aromatów ani karagenu, a zawartość truskawek wynosi minimum 20%.
  • ocena neutralna - dla lodów z wysoką ilością truskawek, ale z większą dawką dodatków do żywności. 
  • ocena negatywna - dla lodów z niską ilością truskawek i wysoką ilością dodatków do żywności.

Guma guar

Guma guar (E 412) zaliczana jest do rozpuszczalnej frakcji błonnika. Stosowana jest jako środek wiążący wodę, podwyższający lepkość i stabilizujący. Do produktów spożywczych guma guar dodawana jest w  celu ułatwienia żelowania, zagęszczania, stabilizowania i  emulgowania, najczęściej w  dawce ok. 1 g/100 g. Wyroby z udziałem guaru to m.in. lody, napoje, puddingi, żelki, jogurty smakowe, sery topione, majonezy, keczupy, musztardy, sosy, przetwory mięsne, pieczywo, ciastka i wyroby cukiernicze. Dzięki gumie guar lody stają się bardziej kremowe.

Wpływ na zdrowie:

  • wiele badań klinicznych wskazuje na redukcję poposiłkową insulinemii po spożyciu guaru.
  • w  licznych badaniach stwierdzono, że guma guar wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu. Jednak korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g gumy guar dziennie - oczywiście nie uda Wam się zjeść takich ilości razem z wyrobami zawierającymi E 412.
  • ma także właściwości prebiotyczne, ponieważ powoduje zwiększenie zawartości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, bakterii mlekowych i  Bifidobacteria w  jelicie grubym.
  • redukuje stany zapalne układu trawiennego.
  • pozwala kontrolować masę ciała, hamuje apetyt i  wspiera odchudzanie.

Oczywiście nie oczekujcie takich efektów po spożyciu lodów z gumą guar. Musielibyście spożyć jej o wiele więcej. Jednak oznacza to, że nie musicie się obawiać jej negatywnego wpływu na zdrowie.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz