Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
W przypadku lodów truskawkowych istotna jest ilość truskawek. Jak się możecie domyślić - im więcej, tym lepiej. Ilość ta jest bardzo różna - od ponad 20% do 0,3%. Dlatego koniecznie sprawdźcie czy kupujecie lody truskawkowe czy o smaku truskawkowym z minimalnym dodatkiem soku truskawkowego. Kolejna sprawa to dodatki do żywności. Starajcie się unikać tych, które zawierają karagen (dlaczego? klik). Oczywiście jestem za tym, żeby produkt zawierał jak najmniej dodatków do żywności i był jak najmniej przetworzony. Jednak nie wszystkie "E" należy demonizować. Czym się kierowałam przy ocenie produktów?
Guma guar (E 412) zaliczana jest do rozpuszczalnej frakcji błonnika. Stosowana jest jako środek wiążący wodę, podwyższający lepkość i stabilizujący. Do produktów spożywczych guma guar dodawana jest w celu ułatwienia żelowania, zagęszczania, stabilizowania i emulgowania, najczęściej w dawce ok. 1 g/100 g. Wyroby z udziałem guaru to m.in. lody, napoje, puddingi, żelki, jogurty smakowe, sery topione, majonezy, keczupy, musztardy, sosy, przetwory mięsne, pieczywo, ciastka i wyroby cukiernicze. Dzięki gumie guar lody stają się bardziej kremowe.
Wpływ na zdrowie:
Oczywiście nie oczekujcie takich efektów po spożyciu lodów z gumą guar. Musielibyście spożyć jej o wiele więcej. Jednak oznacza to, że nie musicie się obawiać jej negatywnego wpływu na zdrowie.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz