Być możesz wiesz, że najzdrowszym pokarmem są zielone liście. Jarmuż, szpinak, brokuły czy nawet zwykła kapusta pekińska, pod względem wartości odżywczych na 100 kcal, biją na głowę wszystkie inne warzywa i owoce.
Zielono mi!
Zielone liście kojarzą nam się głównie z sałatkami i modnymi ostatnio zielonymi koktajlami. Ale mamy je w kuchni także w innej postaci – zielonej herbaty.
Wszystkie rodzaje herbaty zawierają cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, a najwięcej ma ich właśnie zielona herbata, ponieważ jest najmniej przetworzona. Badania nad korzyściami wynikającymi z regularnego picia zielonej herbaty ciągle trwają, ale już pierwsze wyniki są bardzo optymistyczne.
Regularne picie zielonej herbaty skutkuje zmniejszonym ryzykiem zachorowania na choroby nowotworowe. Pozytywne efekty zaobserwowano już przy piciu 2 filiżanek herbaty dziennie. Dodatkowo zielona herbata obniża poziom cholesterolu, ciśnienie i poziom cukru we krwi. Ma również działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Pijąc ją codziennie stajemy się bardziej odporni na przeziębienia.
Jak inaczej wykorzystać zieloną herbatę?
Wydaje Ci się, że herbata ma tylko jedno zastosowanie? Zalewasz liście w kubku i wypijasz powstały napar? Tak robi większość z nas. Ale powstały napar możesz wykorzystać również do przygotowania innych potraw. Dodaj go do koktajlu zamiast wody – szykując zielony koktajl wykorzystaj zaparzoną herbatę, zwiększysz ilość przeciwutleniaczy. Lub ugotuj na nim owsiankę – owsiankę przeważnie gotujemy na wodzie lub na mleku, ale można to zrobić również na zielonej herbacie.
Jak wykorzystać wszystkie zalety zielonej herbaty?
Proces zaparzania herbaty ma na celu wydobycie z niej przeciwutleniaczy, które z liści przechodzą do wody. Okazuje się, że nie musisz w tym celu zalewać liści wrzątkiem, również zalanie zielonej herbaty zimną wodą i odstawienie jej na co najmniej dwie godziny, powoduje przejście porównywalnej ilości przeciwutleniaczy do wody. A w przypadku białej herbaty jest ich nawet więcej!
Ale jest jeszcze lepszy sposób na wykorzystanie wszystkich wartości odżywczych z herbaty – zjedzenie również liści. Możesz zmiksować liście herbaty w koktajlu lub dodać je w formie sproszkowanej podczas przygotowywania ciasta lub naleśników – Twoje wypieki uzyskają zielony kolor i dodatkowe wartości odżywcze. W sklepach dostępna jest sproszkowana herbata Matcha.
Źródła: „Jak nie umrzeć przedwcześnie” H. Greger, G. Stone