Skip to main content

Zielona herbata – pij na zdrowie!

2017-04-25

Zdrowie

Autor: Maria Pabich

Być możesz wiesz, że najzdrowszym pokarmem są zielone liście. Jarmuż, szpinak, brokuły czy nawet zwykła kapusta pekińska, pod względem wartości odżywczych na 100 kcal, biją na głowę wszystkie inne warzywa i owoce. Zielono mi! Zielone liście kojarzą nam się głównie z sałatkami i modnymi ostatnio zielonymi koktajlami. Ale mamy je w kuchni także w innej […]

Być możesz wiesz, że najzdrowszym pokarmem są zielone liście. Jarmuż, szpinak, brokuły czy nawet zwykła kapusta pekińska, pod względem wartości odżywczych na 100 kcal, biją na głowę wszystkie inne warzywa i owoce.


Zielono mi!

Zielone liście kojarzą nam się głównie z sałatkami i modnymi ostatnio zielonymi koktajlami. Ale mamy je w kuchni także w innej postaci – zielonej herbaty.

Wszystkie rodzaje herbaty zawierają cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, a najwięcej ma ich właśnie zielona herbata, ponieważ jest najmniej przetworzona. Badania nad korzyściami wynikającymi z regularnego picia zielonej herbaty ciągle trwają, ale już pierwsze wyniki są bardzo optymistyczne.

Regularne picie zielonej herbaty skutkuje zmniejszonym ryzykiem zachorowania na choroby nowotworowe. Pozytywne efekty zaobserwowano już przy piciu 2 filiżanek herbaty dziennie. Dodatkowo zielona herbata obniża poziom cholesterolu, ciśnienie i poziom cukru we krwi. Ma również działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Pijąc ją codziennie stajemy się bardziej odporni na przeziębienia.

Jak inaczej wykorzystać zieloną herbatę?

Wydaje Ci się, że herbata ma tylko jedno zastosowanie? Zalewasz liście w kubku i wypijasz powstały napar? Tak robi większość z nas. Ale powstały napar możesz wykorzystać również do przygotowania innych potraw. Dodaj go do koktajlu zamiast wody – szykując zielony koktajl wykorzystaj zaparzoną herbatę, zwiększysz ilość przeciwutleniaczy. Lub ugotuj na nim owsiankę – owsiankę przeważnie gotujemy na wodzie lub na mleku, ale można to zrobić również na zielonej herbacie.

Jak wykorzystać wszystkie zalety zielonej herbaty?

Proces zaparzania herbaty ma na celu wydobycie z niej przeciwutleniaczy, które z liści przechodzą do wody. Okazuje się, że nie musisz w tym celu zalewać liści wrzątkiem, również zalanie zielonej herbaty zimną wodą i odstawienie jej na co najmniej dwie godziny, powoduje przejście porównywalnej ilości przeciwutleniaczy do wody. A w przypadku białej herbaty jest ich nawet więcej!

Ale jest jeszcze lepszy sposób na wykorzystanie wszystkich wartości odżywczych z herbaty – zjedzenie również liści. Możesz zmiksować liście herbaty w koktajlu lub dodać je w formie sproszkowanej podczas przygotowywania ciasta lub naleśników – Twoje wypieki uzyskają zielony kolor i dodatkowe wartości odżywcze. W sklepach dostępna jest sproszkowana herbata Matcha.

Źródła: „Jak nie umrzeć przedwcześnie” H. Greger, G. Stone


AUTOR

Maria Pabich

Maria Pabich - uczy zdrowego odżywiania. Uważa, że jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, a odpowiednia dieta nie tylko zapobiega chorobom cywilizacyjnym, ale jest w stanie je również cofnąć. W swojej pracy pokazuje innym jak zadbać o siebie poprzez dietę i ruch, tak aby mieć więcej energii i radości z życia. Prywatnie biegającą mama i żona. Prowadzi stronę http://jakzdrowozyc.pl/. Jest również współautorką książki "Sekrety Zielonych Koktajli", w której opisuje jak miksować koktajle, aby przynosiły jak najwięcej korzyści, jak przekonać do nich dzieci, jak wykorzystać je przy odchudzaniu.

STRONA INTERNETOWA:



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024