Skip to main content

Rola i źródła potasu. Dlaczego jest on tak ważny?

2018-04-26

Zdrowie

Autor: Agnieszka W.

Słysząc “potas” wielu z nas kojarzy sobie od razu lekcje chemii. Potas, który jest niezwykle ważnym pierwiastkiem dla naszego organizmu, na szczęście znajduje się w wielu spożywczych produktach. Swoją dietę uzupełniać w ten pierwiastek powinny osoby szczególnie narażone na utratę elektrolitów, m.in. aktywne fizycznie lub mające częste biegunki, a także z nadciśnieniem tętniczym i chorobami […]

Słysząc “potas” wielu z nas kojarzy sobie od razu lekcje chemii. Potas, który jest niezwykle ważnym pierwiastkiem dla naszego organizmu, na szczęście znajduje się w wielu spożywczych produktach. Swoją dietę uzupełniać w ten pierwiastek powinny osoby szczególnie narażone na utratę elektrolitów, m.in. aktywne fizycznie lub mające częste biegunki, a także z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek. Na czym polega rola potasu?


ROLA POTASU W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA

  • Jest najważniejszym kationem, który aktywuje ok. 300 enzymów, które uczestniczą w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów
  • Czuwa nad energetyczną gospodarką ustroju, należy także do pierwiastków występujących w tkankach i płynach ustrojowych
  • Potas, razem z sodem, reguluje równowagę sodowo-potasową – i co ważne, pomaga pozbyć się obrzęków – zapobiega zatrzymaniu wody w organizmie
  • Pozytywnie wpływa na pracę nerek, oczyszcza je
  • Obniża ciśnienie krwi, odgrywa również niezwykle ważną rolę przy regulacji pracy serca
  • Poprawia sprawność umysłową, ponieważ ułatwia transport tlenu do mózgu, usprawnia procesy myślowe
  • Wspomaga przemianę materii i pomaga utrzymać równowagę elektrolitową
  • Chroni i stabilizuje organizm

Przy odpowiedniej podaży potasu, a tym samym przy zaspokojeniu jego zapotrzebowania, układ mięśniowy, nerwowy, a także serce działają bez zarzutu. Oczywiście, są suplementy uzupełniające dietę w potas, ale w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o produkty bogate w ten pierwiastek.

Produkty bogate w potas to (zawartość w 100 g produktu)

  • Morele suszone – 1666 mg
  • Figi suszone – 938 mg
  • Rodzynki suszone – 833 mg
  • Śliwki suszone – 804 mg
  • Daktyle suszone – 688 mg
  • Awokado – 600 mg
  • Banan – 395 mg
  • Melon – 382 mg
  • Porzeczki czarne – 336 mg
  • Soja, nasiona suche – 2132 mg
  • Fasola, nasiona suche – 1188 mg
  • Otręby pszenne -1121 mg
  • Pistacje – 1090 mg
  • Groch, nasiona suche – 937 mg
  • Soczewica czerwona, nasiona suche – 874 mg
  • Migdały – 778 mg
  • Wiórki kokosowe – 660 mg
  • Orzechy laskowe – 616 mg
  • Kakao, proszek – 1927 mg
  • Chrzan – 740 mg
  • Pietruszka, nać – 696 mg
  • Boćwina – 548 mg
  • Jarmuż – 530 mg
  • Ziemniaki -491 mg
  • Brukselka – 416 mg
  • Pietruszka korzeń – 399 mg
  • Koper ogrodowy – 396 mg
  • Brokuł – 385 mg
  • Groszek zielony – 353 mg
  • Burak – 348 mg

CZYM MOGĄ SKUTKOWAĆ NIEDOBORY POTASU?

Prawidłowe stężenie potasu w surowicy krwi wynosi od 3,5 do 5 mmol/l. Potas jest chyba najważniejszym (lub jednym z najważniejszych) mikroelementów w diecie człowieka, a jego nadmiar jest usuwany z kałem i moczem.

Intensywny wysiłek fizyczny, pocenie się, odchudzanie i biegunki spowodowane środkami przeczyszczającymi, a także długotrwały stres, wymioty, a nawet pewne leki powodują bardzo dużą utratę potasu w organizmie.

Jakie są skutki niedoboru potasu? 

O niedoborach tego pierwiastka w organizmie mogą świadczyć m.in. skurcze mięśni nóg – zwłaszcza podczas wysiłku i w upał. Podstawowym objawem są jednak obrzęki (puchnięcie) rąk i nóg. Organizm sygnalizuje tym samym, że “uciekło” z niego za dużo potasu i należy go uzupełnić. O niedoborze potasu może ponadto świadczyć drażliwość albo zmęczenie.


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024