Słysząc “potas” wielu z nas kojarzy sobie od razu lekcje chemii. Potas, który jest niezwykle ważnym pierwiastkiem dla naszego organizmu, na szczęście znajduje się w wielu spożywczych produktach. Swoją dietę uzupełniać w ten pierwiastek powinny osoby szczególnie narażone na utratę elektrolitów, m.in. aktywne fizycznie lub mające częste biegunki, a także z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek. Na czym polega rola potasu?
ROLA POTASU W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA
- Jest najważniejszym kationem, który aktywuje ok. 300 enzymów, które uczestniczą w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów
- Czuwa nad energetyczną gospodarką ustroju, należy także do pierwiastków występujących w tkankach i płynach ustrojowych
- Potas, razem z sodem, reguluje równowagę sodowo-potasową – i co ważne, pomaga pozbyć się obrzęków – zapobiega zatrzymaniu wody w organizmie
- Pozytywnie wpływa na pracę nerek, oczyszcza je
- Obniża ciśnienie krwi, odgrywa również niezwykle ważną rolę przy regulacji pracy serca
- Poprawia sprawność umysłową, ponieważ ułatwia transport tlenu do mózgu, usprawnia procesy myślowe
- Wspomaga przemianę materii i pomaga utrzymać równowagę elektrolitową
- Chroni i stabilizuje organizm
Przy odpowiedniej podaży potasu, a tym samym przy zaspokojeniu jego zapotrzebowania, układ mięśniowy, nerwowy, a także serce działają bez zarzutu. Oczywiście, są suplementy uzupełniające dietę w potas, ale w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o produkty bogate w ten pierwiastek.
Produkty bogate w potas to (zawartość w 100 g produktu)
- Morele suszone – 1666 mg
- Figi suszone – 938 mg
- Rodzynki suszone – 833 mg
- Śliwki suszone – 804 mg
- Daktyle suszone – 688 mg
- Awokado – 600 mg
- Banan – 395 mg
- Melon – 382 mg
- Porzeczki czarne – 336 mg
- Soja, nasiona suche – 2132 mg
- Fasola, nasiona suche – 1188 mg
- Otręby pszenne -1121 mg
- Pistacje – 1090 mg
- Groch, nasiona suche – 937 mg
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 874 mg
- Migdały – 778 mg
- Wiórki kokosowe – 660 mg
- Orzechy laskowe – 616 mg
- Kakao, proszek – 1927 mg
- Chrzan – 740 mg
- Pietruszka, nać – 696 mg
- Boćwina – 548 mg
- Jarmuż – 530 mg
- Ziemniaki -491 mg
- Brukselka – 416 mg
- Pietruszka korzeń – 399 mg
- Koper ogrodowy – 396 mg
- Brokuł – 385 mg
- Groszek zielony – 353 mg
- Burak – 348 mg
CZYM MOGĄ SKUTKOWAĆ NIEDOBORY POTASU?
Prawidłowe stężenie potasu w surowicy krwi wynosi od 3,5 do 5 mmol/l. Potas jest chyba najważniejszym (lub jednym z najważniejszych) mikroelementów w diecie człowieka, a jego nadmiar jest usuwany z kałem i moczem.
Intensywny wysiłek fizyczny, pocenie się, odchudzanie i biegunki spowodowane środkami przeczyszczającymi, a także długotrwały stres, wymioty, a nawet pewne leki powodują bardzo dużą utratę potasu w organizmie.
Jakie są skutki niedoboru potasu?
O niedoborach tego pierwiastka w organizmie mogą świadczyć m.in. skurcze mięśni nóg – zwłaszcza podczas wysiłku i w upał. Podstawowym objawem są jednak obrzęki (puchnięcie) rąk i nóg. Organizm sygnalizuje tym samym, że “uciekło” z niego za dużo potasu i należy go uzupełnić. O niedoborze potasu może ponadto świadczyć drażliwość albo zmęczenie.