Suszone śliwki z dobrym składem

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:
suszone śliwki z dobrym składem

Wiemy, że jeszcze listopad, ale już powolutku mamy na uwadze nadchodzące święta, abyście mogli jak najlepiej się do nich przygotować :) To okres królowania kompotu z suszu i przeróżnych deserów z bakaliami. Z racji tego, że ich składnikiem często są m.in. suszone śliwki, to dziś przyjrzymy im się dokładnie i wybierzemy suszone śliwki z dobrym składem!


Jesteśmy zwolennikami jak najmniej przetworzonych produktów. Suszone owoce nie powinny zawierać konserwantów. Życzymy sobie często zdrowych Świąt, więc sami też możemy zadbać o to, żeby takie właśnie były. Już podczas zakupów starajmy się wybierać produkty wysokiej jakości - zwłaszcza, że mamy spory wybór. W sprzedaży jest wiele produktów, które zawierają naturalne suszone śliwki bez siarczanów i konserwantów, więc tym bardziej nie ma sensu, aby sięgać po te z niepotrzebnymi dodatkami. 

Jak wybrać dobre suszone śliwki?

Najlepsze suszone śliwki do gotowania? Zdecydowanie te naturalne, bez dodatku konserwantów, cukru czy sztucznych aromatów. W składzie powinna znajdować się wyłącznie jedna pozycja: śliwki suszone. Śliwki konserwowane mają jaśniejszy kolor, ale mogą mieć mniej intensywny smak i aromat. Jeśli masz wybór, sięgnij po produkty ekologiczne, chociaż będą one niestety droższe.

Zdrowe śliwki suszone bez dodatków - zestawienie

suszone śliwki z dobrym składem
suszone śliwki z dobrym składem
śliwki suszone wigilijne potrawy
śliwki suszone wigilijne potrawy
śliwki suszone wigilijne potrawy
śliwki suszone wigilijne potrawy

Przepisy świąteczne z suszonymi śliwkami

Suszone śliwki są wyjątkowo uniwersalne. Świetnie sprawdzą się w takich potrawach, jak:

  • Bigos – śliwki dodają głębi i lekkiej słodyczy, idealnie równoważąc kwaśny smak kapusty.
  • Sosy do mięs – w szczególności do kaczki, wieprzowiny czy wołowiny. Duszenie mięsa z dodatkiem śliwek nadaje mu aksamitną konsystencję i wyrafinowany smak.
  • Desery – suszone śliwki sprawdzą się w sernikach, piernikach, kutii czy jako nadzienie do strudla.
  • Kompot z suszu – klasyka na wigilijnym stole, gdzie śliwki grają główną rolę obok jabłek i gruszek.

Z racji tego, że suszone śliwki świetnie nadają się do wypieków, to koniecznie sprawdź wpis "Rodzaje mąk i ich zastosowanie" (klik), aby Twoje świąteczne ciasta były jeszcze lepsze! ;)

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz