Skip to main content

Tarta z gruszką i gorgonzolą

2017-03-16

Przepisy

Autor: Agnieszka W.

Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść czegoś słodkiego? Osobiście chyba nie znam nikogo, kto nie będąc na żadnej diecie powiedziałby: “ja, ja! Ja nie lubię słodyczy, więc możesz zjeść moją porcję ciasta!” 🙂 Tarta to jedno z moich ulubionych kuchennych wynalazków – idealnie sprawdza się jako przekąska do popołudniowej kawy z przyjaciółką czy […]

Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść czegoś słodkiego? Osobiście chyba nie znam nikogo, kto nie będąc na żadnej diecie powiedziałby: “ja, ja! Ja nie lubię słodyczy, więc możesz zjeść moją porcję ciasta!” 🙂 Tarta to jedno z moich ulubionych kuchennych wynalazków – idealnie sprawdza się jako przekąska do popołudniowej kawy z przyjaciółką czy deser na przyjęciu urodzinowym (chociażby zamiast tradycyjnego tortu).


Przepisów na pyszną tartę można znaleźć naprawdę wiele – na słodko, ale też pikantnie. Na spodzie z mąki pszennej, ale także trochę zdrowiej – z mąki żytniej. Tarta bezglutenowa. Z kiełbasą. Z owocami, z czekoladą, z orzechami, ze szpinakiem, z kapustą – ale lepiej nie wszystko na raz 🙂
My dzisiaj oswoimy gruszki. Przed Wami tarta gruszkowa na cieście francuskim – prosta, szybka i bardzo smaczna!

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (patrzcie na składy – my polecamy to: A. Blikle)
  • 2 średnie gruszki
  • 1 opakowanie sera gorgonzola
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

1. Gruszki obieramy, a następnie kroimy na niezbyt grube plastry.
2. Wykładamy formę na tartę lub zwykłą prostokątną blaszkę ciastem (zależnie od tego, jaką mamy oraz jaki kształt chcemy uzyskać).
3. Roztapiamy 1 łyżkę masła i smarujemy nim ciasto
4. Kruszymy ser gorgonzola i siekamy orzechy. Na cieście rozkładamy w miarę równomiernie rozkruszony ser oraz kawałki gruszek oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
5. Pieczemy ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta) w piekarniku w temperaturze w 220°C.

Smacznego!


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024