Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść czegoś słodkiego? Osobiście chyba nie znam nikogo, kto nie będąc na żadnej diecie powiedziałby: “ja, ja! Ja nie lubię słodyczy, więc możesz zjeść moją porcję ciasta!” 🙂 Tarta to jedno z moich ulubionych kuchennych wynalazków – idealnie sprawdza się jako przekąska do popołudniowej kawy z przyjaciółką czy deser na przyjęciu urodzinowym (chociażby zamiast tradycyjnego tortu).
Przepisów na pyszną tartę można znaleźć naprawdę wiele – na słodko, ale też pikantnie. Na spodzie z mąki pszennej, ale także trochę zdrowiej – z mąki żytniej. Tarta bezglutenowa. Z kiełbasą. Z owocami, z czekoladą, z orzechami, ze szpinakiem, z kapustą – ale lepiej nie wszystko na raz 🙂
My dzisiaj oswoimy gruszki. Przed Wami tarta gruszkowa na cieście francuskim – prosta, szybka i bardzo smaczna!
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (patrzcie na składy – my polecamy to: A. Blikle)
- 2 średnie gruszki
- 1 opakowanie sera gorgonzola
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
1. Gruszki obieramy, a następnie kroimy na niezbyt grube plastry.
2. Wykładamy formę na tartę lub zwykłą prostokątną blaszkę ciastem (zależnie od tego, jaką mamy oraz jaki kształt chcemy uzyskać).
3. Roztapiamy 1 łyżkę masła i smarujemy nim ciasto
4. Kruszymy ser gorgonzola i siekamy orzechy. Na cieście rozkładamy w miarę równomiernie rozkruszony ser oraz kawałki gruszek oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
5. Pieczemy ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta) w piekarniku w temperaturze w 220°C.
Smacznego!