Są dania, których nie wyobrażamy sobie zjeść bez żadnego sosu. Nie tylko urozmaicają one potrawy, dodają im smaku i poprawiają konsystencję – często zawierają też składniki, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Przygotowanie dobrego sosu nie jest wcale takie proste – wymaga umiejętności, ale też pewnego wyczucia w kuchni, gdyż sos bardzo łatwo można zepsuć. Dziś przedstawimy Wam kilka przepisów na smaczne sosy – jeśli jednak nie czujecie się do końca pewnie, warto wypróbować gotowe sosy z przyzwoitą listą składników.
1. DOMOWY SOS WARZYWNY
Jest idealnym urozmaiceniem potraw z ryżem, makaronem lub kaszą.
SKŁADNIKI:
– 1 cebula
– 1 czerwona papryka
– 1 puszka pokrojonych pomidorów
– 1 marchewka
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 1/2 bakłażana
– sól, pieprz
– zioła prowansalskie
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– 1 łyżka oliwy
1. Myjemy warzywa i obieramy cebulę, czosnek i marchewkę.
2. Kroimy w kosteczkę paprykę, czosnek, bakłażana, a cebulę w tzw. krążki, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Podgrzewamy olej w rondelku, dodajemy warzywa (oprócz pomidorów) i smażymy przez 10 min.
4. Na koniec dodajemy pomidory, bulion i przecier pomidorowy, a następnie przyprawiamy i dusimy ok. 10 min. Na ostanie 3 min zdejmujemy przykrywkę i gotujemy sos bez niej.
2. SOS KOPERKOWY
Sos koperkowy pasuje do wszelkich dań z brokułem czy kalafiorem. Sprawdzi się także jako dodatek do dań rybnych, mięsnych (np. klopsików) oraz jaj na twardo.
SKŁADNIKI:
– 1 pęczek koperku
– 250 ml warzywnego bulionu (ale wcześniej przeczytajcie jego skład!)
– 1/3 szklanki śmietany
– 2 łyżki mąki
– sól, pieprz
1. Koperek drobno siekamy. Dodajemy mąkę do śmietany, mieszamy delikatnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy śmietanę z bulionem i dodajemy posiekany koperek.
2. Składniki dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Podgrzewamy sos na wolnym ogniu mieszając, dopóki nie zgęstnieje. Jeśli zgęstnieje, można dodać trochę wody, aby poprawić jego konsystencję.
3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. SOS WARZYWNY – NA CIEPŁO I NA ZIMNO
Pasuje do ryżu, makaronu, kaszy, ale też warzyw – brokuła czy kalafiora.
SKŁADNIKI:
– 400 g bakłażanów
– 800 g papryki
– 5 ząbków czosnku
– zioła i przyprawy – wedle uznania (jednak powinny się wśród nich znaleźć czarnuszka i pieprz)
– sól himalajska
– kurkuma
1. Oczyszczamy z nasion paprykę i bakłażany.
2. Pieczemy, studzimy i mielimy w maszynce, a następnie przekładamy do garnka z niewielką ilością wody. Gotujemy do momentu uzyskania pożądanej przez nas konsystencji.
3. Dodajemy zioła, a na koniec przepuszczony przez praskę czosnek.
Jeśli nie masz czasu, postaw na gotowe sosy!
Gotowe sosy są alternatywą dla osób, które nie mają w ciągu dnia na tyle czasu, aby przyrządzić go samemu lub po prostu nie czują się pewnie w kuchni (a uwierzcie mi – sosy mogą być wyzwaniem nawet dla tych, którzy świetnie radzą sobie z gotowaniem!). Nam ostatnio wpadły w ręce sosy Develey Relish w dwóch interesujących wersjach: o smaku pomidora i ogórka oraz o smakupapryczki jalapeno.Czym wyróżniają się sosy Develey? Po pierwsze, nie mają substancji konserwujących oraz wzmacniaczy smaku. Poza tym są to produkty w 100% wegańskie, śmiało mogą też sięgać po nie osoby nietolerujące glutenu.
Są dobrym dodatkiem do dań na ciepło, ale też do kanapek, chipsów (my polecamy własnoręcznie zrobione chipsy z ziemniaków), a nawet serów, hot-dogów i hamburgerów. Sosy Develey widocznie podnoszą walory smakowe potraw, a pamiętajcie, że to właśnie smak i zapach są jednymi z głównych wyróżników jakości!