Skip to main content

Uszka z kapustą i grzybami

2021-12-08

Porównanie produktów

Autor: Wałęka Agnieszka

Uszka z kapustą i grzybami są jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw – szczerze przyznamy, że jedną z naszych ulubionych. Tradycyjnie też można znaleźć składy lepsze i gorsze, podobnie jak w przypadku pierogów (kliknijcie, aby przenieść się do zestawienia). Na co zwracać uwagę przy wyborze? Bardzo ważna jest ilość i proporcja nadzienia, czyli grzybów i kapusty, ale pamiętajcie […]

Uszka z kapustą i grzybami są jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw – szczerze przyznamy, że jedną z naszych ulubionych. Tradycyjnie też można znaleźć składy lepsze i gorsze, podobnie jak w przypadku pierogów (kliknijcie, aby przenieść się do zestawienia). Na co zwracać uwagę przy wyborze?


Bardzo ważna jest ilość i proporcja nadzienia, czyli grzybów i kapusty, ale pamiętajcie też, że więcej nie zawsze znaczy lepiej – wszystko zależy od preferencji smakowych. Jedni z Was wolą pewnie więcej grzybów, inni – więcej kapusty i bardziej kwaśny smak. Dlatego też na tym nie będziemy się aż ta skupiać.

Przede wszystim zwracajcie uwagę na skład. Lista dodatków dodawanych do uszek nie jest co prawda aż tak długa, jak w przypadku pierogów (do których dodaje się m.in. utwardzone oleje i emulgatory), ale są dodatki, które się powtarzają w obu rodzajach „świątecznych gotowców”, takie, jak:

  • aromaty – w ich przypadku jest o tyle kiepska sprawa, że nie wiemy, co dokładnie kryje się pod tym sformułowaniem. Często producenci osobno wyróżniają aromat dymu wędzarniczego oraz (jeśli takie występują – oby jak najczęściej) aromaty naturalne. Ale samo „aromaty” może kryć wiele…
  • ekstrakt drożdżowy – niestety wielu producentów może ukrywać pod nim glutaminian sodu, dlatego profilaktycznie oznaczamy jako dodatek zbędny,bo też taki jest
  • sorbinian potasu – substancja konserwująca
  • skrobie modyfikowane

Wybierajcie uszka z jak najkrótszą listą składników, a najlepiej… zróbcie je sami, aby być w 100% pewnym co jecie! 🙂


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Superfoods. Mała encyklopedia superpokarmów

45,90 zł


Piszemy Etykiety, Twoje kosmetyczne „zrób to sam”

44,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

79,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Z okazji siódmych urodzin serwisu odbierz prezent, który dla Ciebie przygotowałam: darmowy e-book z przepisami na desery bez cukru oraz informacjami na temat jego zdrowszych zamienników.

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022