Skip to main content

Pierogi z kapustą i grzybami

2021-12-13

Porównanie produktów

Autor: Wałęka Agnieszka

Już za chwilę Boże Narodzenie, a my chcemy, aby nasi Czytelnicy dokonali jak najlepszego wyboru, jeśli chodzi o świąteczne potrawy! Oczywiście nie ma to jak domowe, pyszne dania – i jeśli chcecie mieć 100% gwarancji, że wiecie, co jecie i że to, co przygotujecie na wigilijny stół jest smaczne i ma wysoką jakość – przygotujcie wszystko samemu. […]

Już za chwilę Boże Narodzenie, a my chcemy, aby nasi Czytelnicy dokonali jak najlepszego wyboru, jeśli chodzi o świąteczne potrawy! Oczywiście nie ma to jak domowe, pyszne dania – i jeśli chcecie mieć 100% gwarancji, że wiecie, co jecie i że to, co przygotujecie na wigilijny stół jest smaczne i ma wysoką jakość – przygotujcie wszystko samemu. Wiemy jednak, że w dzisiejszym świecie (a zwłaszcza przed Świętami!) żyjemy w takim biegu, że często po prostu nie wystarcza czasu np. na lepienie pierogów. Wielu z Was na pewno postawi na gotowe – a my podpowiadamy Wam, które najlepiej wybrać.


Pierogów z kapustą i grzybami na rynku jest naprawdę sporo. Spójrzcie na długość składów i składniki zaznaczone na czerwono – jest różnica, prawda? Zdecydowanie najlepiej wypadły pierogi marek Smakosz i Almonte – nie zawierają żadnych zbędnych substancji, a nawet dodatku cukru. Składają się tylko z tego, z czego pierogi powinny się składać – mąki, wody, kapusty, jajek, oleju i przypraw. Takie z czystym sumieniem możemy Wam polecić. Pozytywnie oceniliśmy też pierogi  Aviko, które co prawda zawierają cukier, ale nie ma w nich konserwantu (sorbinianu potasu) ani skrobi modyfikowanej (mocno zwiększającej indeks glikemiczny produktu!)

Zdecydowanie odradzamy natomiast te, które mają na liście składników powyższe dodatki – a także te, które zawierają aromatyekstrakt drożdżowy, rybonukleotydy disodowe i glutaminian sodu, które mają za zadanie wzmocnienie smaku. Pamiętajmy, że smak powinien wynikać z podstawowych składników, a nie aromatów i wzmacniaczy smaku 🙂 w jednych pierogach znaleźliśmy też dwutlenek siarki, dodany jako konserwant do płatków ziemniaczanych. Regulatory kwasowości także są zbędne! Wybierajcie pierogi z jak najkrótszą listą składników, bo to świadczy o ich jakości.

Istotna w pierogach z kapustą i grzybami jest także zawartość kapusty i grzybów – pogrubiliśmy je. Tu też najlepiej wypadły pierogi Almonte – mają aż 30% kapusty, choć grzybów sporo mniej, bo 4%. Wszystko oczywiście zależy od receptury farszu 🙂 podoba nam się, że niektórzy producenci dodają, poza pieczarkami, także inne grzyby – borowiki, maślaki, boczniaki, podgrzybki. Wszystkie różnice sprawiają, że każde z tych pierogów będą miały inny smak – ale pamiętajcie, najlepsze są te domowe! I prawdopodobnie najbardziej też będą one smakować rodzinie 🙂


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Superfoods. Mała encyklopedia superpokarmów

45,90 zł


Piszemy Etykiety, Twoje kosmetyczne „zrób to sam”

44,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

79,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Z okazji siódmych urodzin serwisu odbierz prezent, który dla Ciebie przygotowałam: darmowy e-book z przepisami na desery bez cukru oraz informacjami na temat jego zdrowszych zamienników.

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022