Skip to main content

Tortellini – duże zestawienie

2021-10-15

Porównanie produktów

Autor: Wałęka Agnieszka

Tworząc to zestawienie, spodziewałam się kosmicznej mieszanki mega dobrych z mega kiepskimi produktami – i że te mięsne (ze względu na to, że mięso często jest mocno przetworzone) uzyskają znacznie słabsze oceny, a składy będą się różnić bardziej na korzyść tortellini bezmięsnych. Jak wyszło? W obu grupach można trafić na bardzo dobre produkty. Tortellini to […]

Tworząc to zestawienie, spodziewałam się kosmicznej mieszanki mega dobrych z mega kiepskimi produktami – i że te mięsne (ze względu na to, że mięso często jest mocno przetworzone) uzyskają znacznie słabsze oceny, a składy będą się różnić bardziej na korzyść tortellini bezmięsnych. Jak wyszło? W obu grupach można trafić na bardzo dobre produkty.

Tortellini to mączne i „glutenowe” danie, więc dla osób, które z jakiegoś powodu nie mogą go jeść, oczywiście nie jest przeznaczone. Natomiast pod kątem składów potrafi być nawet całkiem dobrze! Kilka produktów jest ekologicznych (co dodatkowo podnosi ich wartość/jakość – bo ekoskładniki są bardziej wartościowe w składniki odżywcze).

  • pozytywne oceny dostały produkty, w których nie było żadnych dodatków, w tym sztucznych aromatów, zagęstników czy konserwantów – a także cukru – akurat tutaj ten składnik nie jest konieczny
  • neutralne oceny – tam, gdzie pojawił się sztuczny aromat czy nawet konserwant – ale tych dodatków nie jest za wiele – jeden czy dwa. Zaniżają jakość, ale to nie jest na tyle dużo, aby ocena była negatywna.
  • negatywne oceny – tam, gdzie dodatków jest już więcej – zagęstniki, aromaty sztuczne, konserwanty czy po prostu dodatek cukru…

Najpopularniejszym dodatkiem samego tortellini (lub jego składowych) są chyba aromaty. Jeśli są one naturalne – to pół biedy, bo wtedy wiadomo, że nie jest to nic „specjalnie podejrzanego”. Sztuczne aromaty to natomiast loteria – producent nie ma obowiązku informować na opakowaniu, jaka dokładnie jest to substancja. Pod tą nazwą może się zatem kryć naprawdę sporo różnych substancji…


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

NowośćPromocja

BLACK FRIDAY: Zestaw ebooków – spożywczy

158,70 zł49,00 zł


NowośćPromocja

BLACK FRIDAY: Zestaw e-booków – kosmetyczny

153,80 zł49,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Superfoods. Mała encyklopedia superpokarmów

45,90 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy e-book dla dziecka i rodzica na temat drugiego śniadania!

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2021