Skip to main content

Serki kanapkowe naturalne – porównanie

2021-11-05

Porównanie produktów, Produkty

Autor: Wałęka Agnieszka

Uwielbiamy kanapkowe serki śmietankowe. Smakują świetnie na kanapkach (dobrze komponują się z pomidorem oraz z ogórkiem), ale można używać ich np. do sałatki czy nawet do ciasta – wystarczy tylko trochę kreatywności w kuchni i można wyczarować coś naprawdę dobrego. Na rynku odstępnych jest sporo różnych serków z dobrym składem, ale zdarzają się też takie, […]

Uwielbiamy kanapkowe serki śmietankowe. Smakują świetnie na kanapkach (dobrze komponują się z pomidorem oraz z ogórkiem), ale można używać ich np. do sałatki czy nawet do ciasta – wystarczy tylko trochę kreatywności w kuchni i można wyczarować coś naprawdę dobrego. Na rynku odstępnych jest sporo różnych serków z dobrym składem, ale zdarzają się też takie, które mają w sobie niepotrzebne dodatki.


Najlepiej wybierać takie serki, które zawierają w składzie tylko ser twarogowy i sól (w niektórych składniki sera twarogowego zostały rozłożone na poszczególne składowe – czyli mleko lub maślankę, śmietankę i kultury bakterii). Spośród tych, które uwzględniliśmy w grafice, polecić możemy NaTurek, Bieluch, Arla Apetina, Łaciaty, Piątnicę i Rolmlecz. Wszystkie mają bardzo krótkie składy – niektóre zawierają też dodatek białek mleka w celu wzbogacenia produktu w cenne dla organizmu białko.

Ocenę neutralną otrzymały serki Philadelphia, a także Almette. Niestety zawierają one dodatek kwasu cytrynowego oraz mleka w proszku. Są to dodatki, których można uniknąć w tego typu produktach.

Najgorzej wypadły jednak serki Hochland, Jana, które – oprócz podstawowych składników, a także mleka w proszku i kwasu cytrynowego – zawierają także substancje zagęszczające i strukturotwócze, m.in. karboksymetylocelulozę, żelatynę wieprzową, gumę guar oraz aromaty. Choć składniki te nie są szkodliwe, to zaniżają jakość produktu. A przecież serki bez takich dodatków też mają fajną konsystencję 🙂


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

NowośćPromocja

BLACK FRIDAY: Zestaw ebooków – spożywczy

158,70 zł49,00 zł


NowośćPromocja

BLACK FRIDAY: Zestaw e-booków – kosmetyczny

153,80 zł49,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Superfoods. Mała encyklopedia superpokarmów

45,90 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy e-book dla dziecka i rodzica na temat drugiego śniadania!

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2021