Skip to main content

Serki kanapkowe naturalne – porównanie

2021-11-05

Porównanie produktów, Produkty

Autor: Wałęka Agnieszka

Uwielbiamy kanapkowe serki śmietankowe. Smakują świetnie na kanapkach (dobrze komponują się z pomidorem oraz z ogórkiem), ale można używać ich np. do sałatki czy nawet do ciasta – wystarczy tylko trochę kreatywności w kuchni i można wyczarować coś naprawdę dobrego. Na rynku odstępnych jest sporo różnych serków z dobrym składem, ale zdarzają się też takie, […]

Uwielbiamy kanapkowe serki śmietankowe. Smakują świetnie na kanapkach (dobrze komponują się z pomidorem oraz z ogórkiem), ale można używać ich np. do sałatki czy nawet do ciasta – wystarczy tylko trochę kreatywności w kuchni i można wyczarować coś naprawdę dobrego. Na rynku odstępnych jest sporo różnych serków z dobrym składem, ale zdarzają się też takie, które mają w sobie niepotrzebne dodatki.


Najlepiej wybierać takie serki, które zawierają w składzie tylko ser twarogowy i sól (w niektórych składniki sera twarogowego zostały rozłożone na poszczególne składowe – czyli mleko lub maślankę, śmietankę i kultury bakterii). Spośród tych, które uwzględniliśmy w grafice, polecić możemy NaTurek, Bieluch, Arla Apetina, Łaciaty, Piątnicę i Rolmlecz. Wszystkie mają bardzo krótkie składy – niektóre zawierają też dodatek białek mleka w celu wzbogacenia produktu w cenne dla organizmu białko.

Ocenę neutralną otrzymały serki Philadelphia, a także Almette. Niestety zawierają one dodatek kwasu cytrynowego oraz mleka w proszku. Są to dodatki, których można uniknąć w tego typu produktach.

Najgorzej wypadły jednak serki Hochland, Jana, które – oprócz podstawowych składników, a także mleka w proszku i kwasu cytrynowego – zawierają także substancje zagęszczające i strukturotwócze, m.in. karboksymetylocelulozę, żelatynę wieprzową, gumę guar oraz aromaty. Choć składniki te nie są szkodliwe, to zaniżają jakość produktu. A przecież serki bez takich dodatków też mają fajną konsystencję 🙂


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Dla Ciebie, Mamo

79,00 zł55,30 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Mniej znaczy więcej. Twoje zero waste na co dzień

47,99 zł


Za Słodko!

49,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci ebooka "W pełnym słońcu". Dowiesz się z niego więcej na temat bezpiecznego opalania, stosowana SPFów oraz ochrony oczu.

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022