Przesłodzony Dzień Dziecka

Kategoria: Porównanie produktów


Przesłodzony Dzień Dziecka to zły pomysł, ale słodki – czemu nie? Wystarczy pamiętać o umiarze i dobrze wybierać. Słodkie są nie tylko jajka niespodzianki, żelki i cukierki. Moimi zdrowszymi i słodkimi ulubieńcami są sałatki owocowe, szaszłyki z owoców i domowe wypieki. Najlepiej jak są przygotowane wspólnie z dziećmi 🙂


Produkty stworzoną z myślą o dzieciach?!

Niestety większość produktów spożywczych skierowanych do dzieci składa się głównie z cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczu i zawierają dodatki do żywności. Zastanawiający jest też fakt, że podatek nałożony na chipsy i słone przekąski wynosi tylko 8%, podczas gdy np. na wodę źródlaną – 23% (chyba, że się coś w tym temacie zmieniło?). Nie wydaje się to Wam absurdalne?

Wiesz, że wielu polskich uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub otyłość? Tylko 10% otyłości występującej u dzieci i młodzieży to tzw. otyłość wtórna (spowodowana np. zaburzeniami endokrynologicznymi, uszkodzeniem układu nerwowego, genetycznie uwarunkowanymi zespołami wad wrodzonych lub będąca następstwem przewlekłego stosowaniem niektórych leków). Pozostałe 90%  to tzw. otyłość prosta, za wystąpienie której współodpowiedzialne są czynniki genetyczne oraz środowiskowe (tj. nieodpowiedni sposób odżywiania się, niska aktywność fizyczna, uwarunkowania psychologiczne, np. „zajadanie” stresów i problemów).

Błędy rodziców

Rodzice, zazwyczaj nieświadomie, mają duży wpływ na występowanie nadwagi u swoich dzieci. Najczęściej popełniane przez nich błędy to:

  • nieodpowiednie odżywianie się kobiety ciężarnej – nadwaga u matki i nadmierna podaż energii w okresie prenatalnym sprzyjają otyłości dziecięcej,
  • zbyt wczesne przejście z posiłków przyrządzanych specjalnie dla małych dzieci do tzw. żywienia rodzinnego (pełnego soli i cukru – ale to zależy od tego jak się dana rodzina odżywia). Możliwe, iż wprowadzone racje pokarmowe nie będą urozmaicone (będą ubogie w warzywa, owoce) i w konsekwencji będą prowadzić do niedoborów pokarmowych. Zdarza się, że wraz ze zmianą sposobu żywienia na rodzinny zmianie ulega także talerz dziecka – większy talerz to większe porcje. Spożywane potrawy też są bardziej słone i słodkie niż te, które maluch dotychczas spożywał,
  • nieprawidłowe nawyki żywieniowe – za dużo, za tłusto, za słodko, za mało owoców i warzyw,
  • aż 74% dzieci spożywa posiłki przed telewizorem, który odwraca uwagę od należytego rozdrabniania pokarmów przed połknięciem. Dziecko jest także podatne na reklamy zachwalające wszelakie słodycze i napoje,
  • wspólne, leniwe spędzanie czasu przed telewizorem (bez jakiejkolwiek aktywności fizycznej),
  • zwalnianie dziecka z zajęć wychowania fizycznego, żeby nadmiernie się nie przemęczało (!),
  • nieustanne pocieszanie i nagradzanie dziecka słodyczami.

Otyłość przyczyną innych chorób

Pora na najważniejsze, czyli wyjaśnienie dlaczego walka z otyłością jest taka ważna. Przede wszystkim dlatego, że otyłość może być przyczyną innych chorób lub dolegliwości, np.: 

  • astmy oskrzelowej (ma przebieg cięższy niż u dzieci szczupłych),
  • ograniczonej tolerancji wysiłku, bezdechu w czasie snu,
  • płaskostopia, koślawości kolan, wady postawy,
  • przedwczesnego dojrzewania, cukrzycy II typu, zespołu torbielowatych jajników.
  • stłuszczenia wątroby, kamicy żółciowej,
  • nadciśnienia, w wieku dojrzałym udaru i miażdżycy naczyń;
  • zaburzenia profilu lipidowego krwi,
  • zaburzenia emocjonalne i konsekwencje psychospołeczne (dzieci otyłe są dyskryminowane przez rówieśników, mają niską samoocenę, niekiedy objawy depresyjne, a depresja jest tym silniej wyrażana, im wyższy jest wskaźnik BMI. Zaburzenia te sprzyjają powstawaniu jadłowstrętu psychicznego i bulimii).

Rodzice i przyszli rodzice, może warto zmienić swoje nawyki żywieniowe, żeby Wasze dziecko miało lepszy start w życiu? Nawet jeśli jeszcze nie macie dzieci, ale je planujecie to dobrze jest już teraz pomyśleć o tym. Dzięki zdrowemu trybowi życia będziecie zdrowsi i Wasze nastroje będą lepsze!

Pamiętajcie, że czym skorupka nasiąknie za młodu, tym na starość trąci.

AUTOR

Kamila

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.