Skip to main content

Pomidory w puszce

2021-01-05

Porównanie produktów

Autor: Agnieszka W.

Zestawienia pomidorów w puszce chyba jeszcze u nas nie było. Są bardzo uniwersalne w kuchni, także uważamy, że przyda Wam się zebranie produktów razem 🙂 Trudno było nam wystawić oceny, ponieważ wszystkie pomidory w puszce mają dosć zbliżone składy – są to głównie pomidory, sok pomidorowy i sól, ale w niektórych pojawił się też kwas […]

Zestawienia pomidorów w puszce chyba jeszcze u nas nie było. Są bardzo uniwersalne w kuchni, także uważamy, że przyda Wam się zebranie produktów razem 🙂

Trudno było nam wystawić oceny, ponieważ wszystkie pomidory w puszce mają dosć zbliżone składy – są to głównie pomidory, sok pomidorowy i sól, ale w niektórych pojawił się też kwas cytrynowy. Nie jest to jakiś szkodliwy dodatek – ale jak by nie było, nie jest w takim produkcie potrzebny. Zawsze staramy się polecać Wam produkty o możliwie najkrótszej liście składników – zatem uznałyśmy, że pomidory z kwasem cytrynowym dostaną ocenę neutralną (co oczywiście nie skreśla ich całkowicie – bo trzeba pamiętać, że pomidory mają całą masę prozdrowotnych właściwości!).

Drogocenny likopen

Pomidor to jedno z niewielu z warzyw, któremu obróbka termiczna pomaga, a nie szkodzi. Większość warzyw podczas gotowania czy smażenia traci (w wysokiej temperaturze) witaminy czy inne prozdrowotne składniki. W przypadku pomidorów, wytwarza się w nim więcej istotnego dla naszego zdrowia składnika – likopenu. Likopen to silny antyoksydant – pomaga wyłapywać wolne rodniki i neutralizować je. Hamuje procesy starzenia, pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, wykazuje też działanie przeciwnowotworowe.

Bisfenol A w puszkach

Same pomidory są zdrowe, ale puszki już niekoniecznie. Bisfenol A, zawarty w aluminiowych puszkach (ale też np. plastikowych butelkach), może być przyczyną cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia i zaburzeń gospodarki hormonalnej. Radzimy więc spożywać jak najmniej puszkowanych produktów. To najlepsze wyjście – choć oczywiście od czasu do czasu też nie zaszkodzi!


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024