Skip to main content

Oliwki zielone

2019-09-25

Porównanie produktów

Autor: Kamila Kweczke

Oliwki zielone zazwyczaj mają dobry skład i zdecydowana większość ma identyczną listę składników. Polecam nie tylko pozytywnie ocenione oliwki, ale również te z oceną neutralną. Dodatki do żywności Kolorem pomarańczowym zaznaczyłam regulatory kwasowości, ale nie oznacza to, że są one szkodliwe. W tym przypadku są one BEZPIECZNE dla naszego organizmu. Kwas cytrynowy (E 330) Często […]

Oliwki zielone zazwyczaj mają dobry skład i zdecydowana większość ma identyczną listę składników. Polecam nie tylko pozytywnie ocenione oliwki, ale również te z oceną neutralną.


Dodatki do żywności

Kolorem pomarańczowym zaznaczyłam regulatory kwasowości, ale nie oznacza to, że są one szkodliwe. W tym przypadku są one BEZPIECZNE dla naszego organizmu.

Kwas cytrynowy (E 330)

Często zaznaczamy go w zestawieniach i zawsze podkreślamy, że nie oznacza to, że jest to szkodliwy składnik. Po prostu można go zastąpić sokiem z cytryny, który jest korzystniejszy dla naszego organizmu, ale o wiele droższy dla producenta. Nic dziwnego, że większość z nich stawia na kwas cytrynowy – jest wygodniejszy w użyciu i tańszy. Według przeróżnych badań kwas cytrynowy może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie, ale w bardzo wysokich ilościach, niespotykanych w żywności.

Jednak, jeśli inny producent zastosował sok z cytryny to zazwyczaj postanawiam go wyróżnić oceną pozytywną, a pozostałe produkty po prostu dostają ocenę neutralną. I nie oznacza to, że są one złe. Po prostu mogłoby być jeszcze lepiej.

Kwas mlekowy (E 270)

Jest nieszkodliwy, produkowany z serwatki, skrobi kukurydzianej, ziemniaków i melasy.  Ma duże właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpierwotniakowe i przeciwgnilne. Stymuluje prawidłowy rozwój mikroflory jelit i zapobiega nieżytom przewodu pokarmowego. Dlatego tego składnika absolutnie nie trzeba się obawiać. Jednak został on zaznaczony na pomarańczowo, bo jest regulatorem kwasowości.

Kwas askorbinowy (E 300)

To syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Stosowany jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i składnik wzbogacający. Korzystnie wpływa na organizm ludzki, dlatego tego składnika nie należy unikać. Nie wykryto efektów ubocznych w stosowanych stężeniach.

Kryteria oceny

  • pozytywna dla oliwek BEZ żadnych regulatorów kwasowości. Na uwagę zasługują również oliwki z Biedronki, ponieważ nie zawierają kwasu cytrynowego. Tutaj ocena się waha.
  • neutralna dla pozostałych oliwek – możesz je śmiało kupować. Kolejność produktów przypadkowa, bo mają podobne składy. Kieruj się przede wszystkim swoim smakiem.
  • negatywna dla jednego produktu, ponieważ zawierał dodatek glutaminianu sodu.


AUTOR

Kamila Kweczke

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024