Owoce uważane są za jedne z najzdrowszych produktów w naszej diecie, których właściwości nie sposób przecenić. Są źródłem witamin, błonnika, flawonoidów, biopierwiastków, ale także antyoksydantów (które chronią nas przed działaniem wolnych rodników, a co za tym idzie – starzeniem i nowotworami).
Owoce są oczywiście również źródłem cukru, ale pamiętajcie, że naturalnie występującym w owocach cukrom towarzyszą np. pektyny czy błonnik, które spowalniają ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie – wzrost glukozy we krwi nie jest aż tak gwałtowny, jak po spożyciu np. batonika. W końcu stworzyła je natura – a ona wie co robi 🙂
Mimo szerokiej gamy właściwości prozdrowotnych owoców, bardzo często trudno jest namówić dzieci do spożywania ich (nie mówiąc już o warzywach!). Z myślą o najmłodszych zaczęto więc produkować musy owocowe i owocowo-warzywne – w kolorowych, dużo bardziej “wpadających w dziecięcy gust” opakowaniach z ładnymi obrazkami. Powstają one przez zmiksowanie różnych rodzajów owoców, przez co łączą cenne właściwości każdego z nich. Dodatkowo dawka witamin jest “skoncentrowana” i na pewno dziecku łatwiej jest zjeść np. tubkę owocowego musu, niż kilka jabłek – prawda? Musy najczęściej są wzbogacone w witaminę C, pełniącą jednocześnie funkcję technologiczną (jako przeciwutleniacz). Większość musów dostępnych na rynku składa się tylko z owoców i witaminy C – i tutaj duży plus dla producentów, ponieważ zestawienie to zaktualizowałyśmy w po trzech latach i okazało się, że niemalże wszyscy producenci usunęli ze swoich produktów sztuczne aromaty i cukier! Jesteśmy pod wrażeniem – zostały same pozytywne oceny + kilka nowych, równie dobrze ocenionych produktów!