Lody bez dodatku cukru

Autor: Daria Golba Udostepnij artykuł:

Lato to czas, kiedy wszyscy chętnie sięgamy po lody, aby trochę się ochłodzić i zaspokoić ochotę na słodkości. Coraz częściej na półkach sklepowych możemy znaleźć lody oznaczone jako „bez dodatku cukru”. Ale czy takie lody są rzeczywiście zdrowszą alternatywą? Przyjrzyjmy się bliżej tej kwestii!


Co oznacza „bez dodatku cukru”?

Lody bez dodatku cukru to produkty, do których nie dodano żadnych cukrów podczas produkcji. Oznacza to, że nie zawierają one sacharozy, glukozy ani syropów cukrowych. Zamiast tego producenci często stosują substancje słodzące, takie jak stewia, erytrytol, ksylitol czy maltitol, aby nadać lodom słodki smak.

Zalety lodów bez dodatku cukru

  • Mniej kilokalorii: Dzięki użyciu niskokalorycznych substancji słodzących lody te mogą mieć mniej kalorii niż tradycyjne lody.
  • Niższy indeks glikemiczny: Są lepszym wyborem dla osób z cukrzycą lub tych, którzy starają się utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Oczywiście w takim wypadku i tak lepiej nie szaleć z ilością i wybrać tylko porcję, a nie całe opakowanie.
  • Mniejszy wpływ na zęby: Niektóre substancje słodzące mają mniejszy wpływ na powstawanie próchnicy lub wręcz zapobiegają jej powstawaniu (np. ksylitol).

Lody bez dodatku cukru mogą być dobrą alternatywą dla osób, które chcą ograniczyć spożycie cukru lub kilokalorii. Ważne jest jednak to, aby dokładnie czytać etykiety i zwracać uwagę również na inne składniki. Nie wszystkie produkty „bez dodatku cukru” są godne zakupu i czasem brak dodanego cukru jest tylko jedyną zaletą, podczas gdy reszta składu obfituje w mało wartościowe dodatki.

Lody bez dodatku cukru - zestawienie

Te zestawienie jest potwierdzeniem tego, o czym mówię wyżej, bo tylko jedne lody w tej kategorii zasługują na ocenę pozytywną - lody Willisch. Chciałam je wyróżnić, ponieważ ich skład jest naprawdę podstawowy. Reszta otrzymała ocenę neutralną, ponieważ zawiera zbędne dodatki do żywności. Nie podoba mi się też dodatek karagenu w lodach Nick's, więc uznajmy, że one mają ocenę neutralną z minusem. Nie są najgorsze, ale lepiej ograniczać karagen w diecie (o czym piszemy w tym wpisie - "Lody czekoladowe - zestawienie i kilka słów o karagenie" (klik).

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz