Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Za moment majówka, więc pewnie ketchup będzie jednym z podstawowych produktów wypatrywanych na zakupach. No i nie oszukujmy się - ten produkt akurat wielu osobom towarzyszy w kuchni na co dzień. Dlatego czas na porównanie ketchupów łagodnych oraz wersji dla dzieci, abyście mogli wybrać jak najlepiej!
Zacznijmy od tego, czym kierowaliśmy się podczas oceniania ketchupów:
Przypominamy jeszcze o tym, że niektóre ketchupy zawierają sporo dodanego cukru. Dlatego nie powinno się go spożywać w nadmiarze. Oczywiście zawiera likopen (korzystnie wpływający na zdrowie), ale należy również pamiętać o cukrze.
Brałam pod uwagę skład, ilość pomidorów oraz cukrów. Wiesz, że cukier nie tylko słodzi, ale także zastępuje cenne surowce – w tym przypadku pomidory – nadając produktom właściwą konsystencję i formę? Korelacja jest dość prosta – w ketchupie, który ma więcej cukru, zazwyczaj mamy też mniej pomidorów. Oczywiście pamiętajmy, że ketchup generalnie pewną ilość cukru zawiera, bo taka jest specyfika tego produktu – dobrze jednak, gdy nie jest go zbyt wiele.
Niestety, ale niska ilość cukrów też nie w każdym przypadku oznacza ketchup wysokiej jakości. Nie spodobały nam się ketchupy składające się głównie z wody. Uważamy, że ketchup powinien być mocno pomidorowy. Małe dzieci też lubią odważne smaki, a nie tylko słodkie!
Oceny przyznawałyśmy według następujących kryteriów:
Niektóre dzieci lubią dodawać pomidorowe sosy do wszystkiego, dlatego niech to będą produkty najwyższej jakości. Im bardziej pomidorowy ketchup, tym więcej zawiera potasu i likopenu. Związek ten chroni przed chorobami układu krążenia i odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Ponadto wysoki poziom likopenu we krwi może chronić przed udarem mózgu.
Istotne jest to, że likopen zdecydowanie łatwiej wchłania się w postaci przetworzonej, przez co ketchup i sosy pomidorowe okazują się być bardziej wartościowe niż świeże pomidory. Zaskoczeni? Zazwyczaj w trakcie procesu przetwarzania produktów (smażenia, pieczenia czy gotowania) cenne składniki warzyw i owoców ulegają redukcji. Jednak w przetworzonych pomidorach zwiększa się koncentracja likopenu. Dodatkowo pod wpływem temperatury i rozdrabniania pomidorów, likopen staje się bardziej przyswajalny przez organizm.
Jeszcze więcej o pomidorach i likopenie przeczytasz w tym wpisie - "Wszystko, co warto wiedzieć o pomidorach".
Sosy Barbecue - porównanie składów - Czytamy Etykiety
[…] pozostawiają wiele do życzenia pod względem składu. Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie dobry ketchup oraz porządna musztarda, ale wiemy, że gotowe sosy też mają wielu miłośników! Niestety, […]
Monika
Ja kupuję moim dzieciom Dawtona bez cukru. Ma dobry skład i myślę, że w Twoim zestawieniu zebrałby dobrą ocenę. Polecam.
Marta
Ja jadam Włocławek w słoiku, jakoś do innych nie mogę się przekonać.
Maria
Super porównanie 🍅🍅 Czy mogłabym prosić o uwzglednienie również ketchupu Kotliński Specjał (do kupienia m.in. w Dino)?
Dodaj komentarz