Skip to main content

Czy (i jakie) jeść pączki w Tłusty Czwartek?

2022-02-19

Porównanie produktów

Autor: Agnieszka W.

Odpowiedź na to pytanie brzmi: jeść (w końcu to ich święto :)), ale wybierać pączki z lepszym skłądem, niż np. marketowe. Jest ogromna różnica między pączkiem kupionym w supermarkecie, cukierni (małej lub dużej) i domowym. Najlepsze będą pączki domowe albo z dobrej cukierni. Pamiętaj, że skutki przejedzenia się nie są przyjemne. Dlatego lepiej ze smakiem […]

Odpowiedź na to pytanie brzmi: jeść (w końcu to ich święto :)), ale wybierać pączki z lepszym skłądem, niż np. marketowe. Jest ogromna różnica między pączkiem kupionym w supermarkecie, cukierni (małej lub dużej) i domowym. Najlepsze będą pączki domowe albo z dobrej cukierni.


Pamiętaj, że skutki przejedzenia się nie są przyjemne. Dlatego lepiej ze smakiem zjeść mniej niż na siłę zjadać kolejnego pączka albo faworka (bo przecież są taaaakie pyszne). Wiem jak ciężko się powstrzymać… Składy pączków z grafiki mogą wydawać się długie, ponieważ wymienione są składniki ciasta, marmolady, lukru i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Dlatego nie wystrasz się ilością składników.

Pączek z supermarketu

Pączek z supermarketu zazwyczaj jest najtańszy i ma najgorszy skład. W powyższej grafice przedstawiliśmy przykładowy skład pączka kupionego w supermarkecie. Oczywiście niektóre supermarkety mają lepsze lub gorsze wypieki. Zależy. Wyróżniłam (pogrubiłam) składniki w grafice, które można uznać za podobne do składników pączka zrobionego w domu.

Często stosowane są białko i żółtko jaja kurzego w proszku. Wiadomo, że w domu stosujemy świeże jaja, a nie suszone. Jednak na tak dużą skalę nie stosuje się świeżych jaj. Byłoby to za drogie. Jak w ogóle powstaje susz jajeczny? Po rozbiciu jaj, ich filtracji i pasteryzacji są one suszone. W takiej postaci mają dłuższą datę przydatności do spożycia, łatwiej się je transportuje i magazynuje. Nie są one poddawane procesom chemicznym i nie powinny być szkodliwe. Jednak jak to w życiu bywa producenci bywają nieuczciwi. Może pamiętacie “aferę jajeczną” sprzed kilku lat? Dotyczyła nieuczciwych producentów, którzy sprzedawali susz zawierający toksyczny kadm, ołów i bakterie grupy coli. Dlatego zawsze pozostaje niepewność co do jakości suszu. Natomiast pączek z grafiki zawiera masę jajową. Zastanawiasz się jak powstaje? Po rozbiciu jaj, są one filtrowane (aby pozbyć się resztek skorupek) i pasteryzowane (w ten sposób niszczone są drobnoustroje). Masa jajowa według mnie jest lepszym rozwiązaniem niż susz z jaj.

Serwatka w proszku również nie jest stosowana w domowej produkcji pączków, a w tym przypadku zastępuje mleko. Jednak według mnie nie jest ona szkodliwa, dlatego została pogrubiona. Ponadto w składzie ciasta znalazły się emulgatory i spulchniacze. Emulgatory sprawiają, że wypieki dłużej są świeże. Ponadto dzięki nim pączki są puszyste i mają delikatniejszą strukturę. Natomiast spulchniacze zastępują drożdże (albo wspomagają). Wiadomo, że produkcja musi być szybka i tania. W takiej produkcji nie ma czasu na wyrastanie ciasta.

Nadzienie owocowe mogłoby się składać tylko i wyłącznie z owoców i cukru. Jednak marmolady sklepowe często zawierają substancje konserwujące. Dlatego domowy pączek również może mieć podobne nadzienie jak ten pączek z supermarketu…

Pączek z cukierni – lepszy od tego z supermarketu?

Na jednej z grafik zamieszczony został przykładowy skład pączka z cukierni. Od razu widać różnicę – są w nim składniki, które nie budzą takich podejrzeń i w zasadzie są to składniki typowe dla pączka – takie, które powinny w nim być 🙂 

Uwaga! Jest to tylko przykładowy skład pączka z cukierni. Są cukiernie, gdzie produkuje się pączki, które pod względem składu są gorsze od wypieków z supermarketu. Nie jest regułą, że wszystkie piekarniane pączki są najlepsze. Wiele może powiedzieć Ci cena oraz smak pączka. Długie kolejki do cukierni? Na pewno oznaczają pyszne pączki (albo brak innej cukierni w mieście :)).

Pączki domowe

I tu masz prawdziwe pole do popisu. Możesz użyć mąkę jaką zechcesz, jaja z wolnego wybiegu albo ekologiczne, marmoladę ze świetnym składem (albo powidła, płatki róży ucierane z cukrem, konfitury, czekoladę), zrobić domowy lukier albo użyć cukru pudru. Możliwości masz wiele, dlatego je wykorzystaj. Łatwo możesz “zepsuć” skład swoich pączków złym nadzieniem. Jest ono naprawdę istotne, dlatego nie oszczędzaj na nim. Co do tłuszczu to wybór należy do Ciebie. Jeśli smalec jest dla Ciebie zbyt intensywny w smaku to użyj np. oleju rzepakowego. Możesz również upiec pączki.

Jakiego pączka zjeść?

Najlepiej domowego albo pączka z dobrej cukierni. Jednak wiele osób zachwyca się tymi najtańszymi wyrobami i nie widzi nic złego w ich składzie. Wynika to z tego, że każdy z nas lubi coś innego. Dlatego nie ma jednego idealnego pączka dla każdego. I najważniejsze w pączkach jest nadzienie. Najpopularniejsza jest marmolada różana. Ale inni wolą pączki z czekoladą albo z budyniem.

A jaki jest Twój numer jeden wśród pączków?


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024