Skip to main content

Czekolady z orzechami – porównanie

2017-10-09

Porównanie produktów

Autor: Agnieszka W.

Czekolada… Kto jej nie lubi? Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że jest to bardzo kaloryczna przekąska i jeśli nawet bardzo ją uwielbiacie, lepiej spożywać ją od czasu do czasu – zwłaszcza, jeśli chodzi o czekolady mleczne, które pełne są cukru, a często także zbędnych dodatków. Jeśli chodzi o czekolady gorzkie, to jeśli mają dobry skład, są świetną przekąską […]

Czekolada… Kto jej nie lubi? Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że jest to bardzo kaloryczna przekąska i jeśli nawet bardzo ją uwielbiacie, lepiej spożywać ją od czasu do czasu – zwłaszcza, jeśli chodzi o czekolady mleczne, które pełne są cukru, a często także zbędnych dodatków. Jeśli chodzi o czekolady gorzkie, to jeśli mają dobry skład, są świetną przekąską – pod warunkiem, że głównym składnikiem będzie miazga kakaowa, a nie cukier. Kakao jest wspaniałym źródłem m.in. cynku i magnezu. 


Czekolady z orzechami – na co zwrócić uwagę?

W przypadku czekolad z orzechami powinno się zwracać uwagę na kilka istotnych rzeczy. Jedną z nich jest zawartość cukru – waha się ona od 40 do nawet 50 g w 100 g produktu. Im mniej cukru tym oczywiście lepiej, ponieważ cukier w nadmiarze przyczynia się do rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy i otyłości. Warto ograniczyć go w diecie.

Oczywiście warto też zwracać uwagę na inne aspekty, takie, jak zawartość orzechów. Wśród czekolad, które umieściliśmy w naszym porównaniu, pod tym względem najlepiej wypada Czekolada Tesco Finest, ale zawiera polirycynooleinian poliglicerolu (emulgator), który zdecydowanie obniża jakość produktu. Wśród pozytywnie ocenionych czekolad  (bez zbędnych dodatków) najwięcej orzechów zawiera czekolada Magnetic z Biedronki – 27g/100g produktu. Najwięcej orzechów mają oczywiście te czekolady, w których są całe orzechy – te, w których są bardziej rozdrobnione, zawartość ich wynosi zdecydowanie mniej.

Wspomniany polirycynooleinian poliglicerolu na liście składników jest sygnałem, że czekolada jest wyprodukowana – po prostu – jak najniższym kosztem. Dzięki użyciu emulgatorów producenci oszczędzają na kosztownym tłuszczu kakaowym. Często zastępują go także tłuszczem roślinnym innym, niż kakaowy (np. Shea czy palmowym). Aby kupić czekoladę wysokiej jakości, trzeba dokładnie czytać składy. Idealna czekolada będzie oczywiście odpowiednio droższa. U nas oceny pozytywne otrzymały czekolady, które nie mają żadnych dodatków.

W przypadku czekolad gorzkich oczywiście warto pamiętać, aby miały jak najmniej cukru. Gorzka czekolada gorzkiej czekoladzie nierówna – mimo słowa “gorzka” część i tak jest naładowana cukrem. W zestawieniu najlepiej wypada czekolada Torras, która słodzona jest erytrytolem i stewią i zawiera tylko 1 g cukru, a także ekologiczna czekolada Cocoa –  zawierająca niecałe 28 g cukru w 100 g. Nieco więcej cukru ma czekolada Ritter Sport (37 g) oraz Heidi (44 g), ale też nie mają zbędnych dodatków.


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024