Skip to main content

Fosforany – wpływ na zdrowie

2015-07-22

Dodatki do żywności, Porady

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety

Fosforany dozwolone do stosowania w produkcji żywności: E 338 kwas fosforowy E 339 fosforany sodu E 340 fosforany potasu E 341 fosforany wapnia E 343 fosforany magnezu E 450 difosforany E 451 trifosforany E 452 polifosforany Właściwości fosforanów: zdolność buforowania/stabilizacji pH środowiska, ograniczanie utleniania tłuszczów i innych składników (np. barwników), zwiększanie zdolności wiązania wody i uczestniczenie w tworzeniu […]

Fosforany dozwolone do stosowania w produkcji żywności:

  • E 338 kwas fosforowy
  • E 339 fosforany sodu
  • E 340 fosforany potasu
  • E 341 fosforany wapnia
  • E 343 fosforany magnezu
  • E 450 difosforany
  • E 451 trifosforany
  • E 452 polifosforany

Właściwości fosforanów:

  • zdolność buforowania/stabilizacji pH środowiska,
  • ograniczanie utleniania tłuszczów i innych składników (np. barwników),
  • zwiększanie zdolności wiązania wody i uczestniczenie w tworzeniu tekstury,
  • działanie emulgujące i dyspergujące,
  • działanie bakeriostatyczne (ograniczenie rozwoju niektórych drobnoustrojów),
  • zdolność do zabezpieczania substancji sypkich przed zbrylaniem się.

Fosforany często są stosowane w przemyśle mięsnym, ponieważ zmniejszają wyciek wody podczas obróbki termicznej, zwiększają wydajność wyrobów, przedłużają trwałość gotowego wyrobu, zwiększają soczystość i kruchość, polepszają barwę.Dzięki fosforanom mięso można maksymalnie napompować wodą.

Fosforany obecne są również w serkach topionych i coli. Jednak jeśli producent przesadzi z ich ilością to taki produkt może mieć posmak metaliczny.

Nadmiar fosforanów w diecie – konsekwencje

Przejdę do najbardziej istotnej kwestii, czyli czy fosforany mogą szkodzić? Nadmiar fosforanów w diecie prowadzi do rozregulowania gospodarki mineralnej organizmu, co skutkuje upośledzonym wchłanianiem wapnia i syntezy witaminy D. A to w rezultacie może prowadzić do występowania osteoporozy. Wynika to z tego, iż zostaje zachwiany stosunek wapnia do fosforu (powinien wynosić 1:1, a według innych źródeł 2:1), ponieważ wysokoprzetworzona żywność obfituje w fosforany. U osób często spożywających taką żywność (i w dużych ilościach) stosunek ten wynosi nawet 1:2.

Inne schorzenia, do których rozwoju przyczynia się niedobór wapnia to: otyłość, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, gruczolaki jelita grubego.

Jak ograniczyć spożycie fosforanów

Zalecam unikanie wysokoprzetworzonej żywności i zakup wędlin bez dodatku fosforanów. Najlepiej jest ograniczyć spożycie przetworów mięsnych i zamiast szynki zjeść np. warzywa. I kupować wędliny tylko najwyższej jakości, bez zbędnych dodatków. Albo polecam upieczenie kawałka mięsa zamiast sklepowej szynki. Nie pij również napojów typu cola (w sumie to żadnych nie pij:)). I zapomnij o serkach topionych (chociaż są w sprzedaży serki topione z rewelacyjnym składem). W ten sposób ograniczysz spożycie fosforanów i nie będziesz musiał/-a martwić się niekorzystnym ich wpływem na zdrowie.


AUTOR

Redakcja Czytamy Etykiety

Redakcja Czytamy Etykiety

STRONA INTERNETOWA: https://czytamyetykiety.pl/



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024