Fosforany dozwolone do stosowania w produkcji żywności:
- E 338 kwas fosforowy
- E 339 fosforany sodu
- E 340 fosforany potasu
- E 341 fosforany wapnia
- E 343 fosforany magnezu
- E 450 difosforany
- E 451 trifosforany
- E 452 polifosforany
Właściwości fosforanów:
- zdolność buforowania/stabilizacji pH środowiska,
- ograniczanie utleniania tłuszczów i innych składników (np. barwników),
- zwiększanie zdolności wiązania wody i uczestniczenie w tworzeniu tekstury,
- działanie emulgujące i dyspergujące,
- działanie bakeriostatyczne (ograniczenie rozwoju niektórych drobnoustrojów),
- zdolność do zabezpieczania substancji sypkich przed zbrylaniem się.
Fosforany często są stosowane w przemyśle mięsnym, ponieważ zmniejszają wyciek wody podczas obróbki termicznej, zwiększają wydajność wyrobów, przedłużają trwałość gotowego wyrobu, zwiększają soczystość i kruchość, polepszają barwę.Dzięki fosforanom mięso można maksymalnie napompować wodą.
Fosforany obecne są również w serkach topionych i coli. Jednak jeśli producent przesadzi z ich ilością to taki produkt może mieć posmak metaliczny.
Nadmiar fosforanów w diecie – konsekwencje
Przejdę do najbardziej istotnej kwestii, czyli czy fosforany mogą szkodzić? Nadmiar fosforanów w diecie prowadzi do rozregulowania gospodarki mineralnej organizmu, co skutkuje upośledzonym wchłanianiem wapnia i syntezy witaminy D. A to w rezultacie może prowadzić do występowania osteoporozy. Wynika to z tego, iż zostaje zachwiany stosunek wapnia do fosforu (powinien wynosić 1:1, a według innych źródeł 2:1), ponieważ wysokoprzetworzona żywność obfituje w fosforany. U osób często spożywających taką żywność (i w dużych ilościach) stosunek ten wynosi nawet 1:2.
Inne schorzenia, do których rozwoju przyczynia się niedobór wapnia to: otyłość, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, gruczolaki jelita grubego.
Jak ograniczyć spożycie fosforanów
Zalecam unikanie wysokoprzetworzonej żywności i zakup wędlin bez dodatku fosforanów. Najlepiej jest ograniczyć spożycie przetworów mięsnych i zamiast szynki zjeść np. warzywa. I kupować wędliny tylko najwyższej jakości, bez zbędnych dodatków. Albo polecam upieczenie kawałka mięsa zamiast sklepowej szynki. Nie pij również napojów typu cola (w sumie to żadnych nie pij:)). I zapomnij o serkach topionych (chociaż są w sprzedaży serki topione z rewelacyjnym składem). W ten sposób ograniczysz spożycie fosforanów i nie będziesz musiał/-a martwić się niekorzystnym ich wpływem na zdrowie.