Witaj na naszym blogu!

Poradniki, porównania, recenzje i rankingi - czytaj na zdrowie!

Filtrowanie artykułów

Sortowanie artykułów

Zdrowie 3 stycznia 2016
Mączka chleba świętojańskiego, czyli nie takie złe „E” jak je malują

Mączka chleba świętojańskiego (inaczej karob, guma karobowa) jest mielonym bielmem nasion drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua). Roślina uprawiana jest w...

Zdrowie 3 stycznia 2016
Syrop glukozowo-fruktozowy – gorszy czy lepszy od cukru?

Syrop glukozowo-fruktozowy jest bardzo często stosowany w produkcji żywności i to nie tylko tej taniej. Ulubieniec producentów Producenci lubią stosować...

Od Redakcji 28 grudnia 2015
6 produktów, które lepiej wyrzucić z kuchni na zawsze

Stworzyłam krótką listę produktów, których lepiej nie kupować. Mogłabym dopisać jeszcze kilka pozycji, ale wiele z nich można zaliczyć do...

Porady zakupowe 26 listopada 2015
Mycie cytrusów – dlaczego jest ważne?

Zawsze spotykam się ze stwierdzeniem, że mycie cytrusów to przesada i strata czasu oraz wody. Przecież nie jemy skórki, więc...

Od Redakcji 25 września 2015
FairTrade, czyli Sprawiedliwy Handel

Po raz pierwszy spotkałam się z terminem fairtrade kilka lat temu w kawiarni. Poprosiłam o kawę i zapytano się mnie...

Porady zakupowe 23 lipca 2015
Fosforany – wpływ na zdrowie

Fosforany dozwolone do stosowania w produkcji żywności: E 338 kwas fosforowy E 339 fosforany sodu E 340 fosforany potasu E 341...

Zdrowie 13 maja 2015
Glutaminian sodu jako kontrowersyjny dodatek do żywności

Glutaminian sodu, czyli E 621 dodawany jest do wielu produktów, przede wszystkim do dań gotowych, produktów w proszku, wędlin, przypraw...

Od Redakcji 17 marca 2015
Czytamy dla Twojego zdrowia

Jeśli trafiłeś/aś na tę stronę, to znaczy, że chcesz wiedzieć, co na co dzień wrzucasz do swojego koszyka podczas spożywczych...

1 75 76 77