Witaj na naszym blogu!
Poradniki, porównania, recenzje i rankingi - czytaj na zdrowie!
Filtrowanie artykułów
Sortowanie artykułów

Mączka chleba świętojańskiego, czyli nie takie złe „E” jak je malują
Mączka chleba świętojańskiego (inaczej karob, guma karobowa) jest mielonym bielmem nasion drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua). Roślina uprawiana jest w...

Syrop glukozowo-fruktozowy – gorszy czy lepszy od cukru?
Syrop glukozowo-fruktozowy jest bardzo często stosowany w produkcji żywności i to nie tylko tej taniej. Ulubieniec producentów Producenci lubią stosować...

6 produktów, które lepiej wyrzucić z kuchni na zawsze
Stworzyłam krótką listę produktów, których lepiej nie kupować. Mogłabym dopisać jeszcze kilka pozycji, ale wiele z nich można zaliczyć do...

Mycie cytrusów – dlaczego jest ważne?
Zawsze spotykam się ze stwierdzeniem, że mycie cytrusów to przesada i strata czasu oraz wody. Przecież nie jemy skórki, więc...

FairTrade, czyli Sprawiedliwy Handel
Po raz pierwszy spotkałam się z terminem fairtrade kilka lat temu w kawiarni. Poprosiłam o kawę i zapytano się mnie...

Fosforany – wpływ na zdrowie
Fosforany dozwolone do stosowania w produkcji żywności: E 338 kwas fosforowy E 339 fosforany sodu E 340 fosforany potasu E 341...

Glutaminian sodu jako kontrowersyjny dodatek do żywności
Glutaminian sodu, czyli E 621 dodawany jest do wielu produktów, przede wszystkim do dań gotowych, produktów w proszku, wędlin, przypraw...

Czytamy dla Twojego zdrowia
Jeśli trafiłeś/aś na tę stronę, to znaczy, że chcesz wiedzieć, co na co dzień wrzucasz do swojego koszyka podczas spożywczych...