Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Chociaż chleb wydaje się prostym produktem, jego skład może znacząco się różnić w zależności od sposobu produkcji. Niektóre chleby zawierają zbędne dodatki, które obniżają ich jakość i wartość odżywczą. Dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Najlepszy chleb to ten, który zawiera tylko kilka podstawowych składników:
Unikaj chlebów, które zawierają syropy cukrowe, polepszacze, konserwanty czy tłuszcze utwardzone.
Wybór mąki ma kluczowe znaczenie dla wartości odżywczej chleba:
Dokładne rodzaje mąk i różnice między nimi poznasz w tym wpisie - https://czytamyetykiety.pl/blog/rodzaje-mak-i-zamienniki-maki-pszennej/
Drożdże dodaje się do pieczywa po to, aby przyspieszyć proces produkcji. Lepszym wyborem jest jednak chleb na zakwasie, do którego nie dodaje się drożdży. Jednak to nie ze względu na ich obecność lepiej kupować chleb bez ich dodatku - tylko ze względu na obecność w takim chlebie zakwasu.
Podczas procesu fermentacji ciasta powstają duże ilości kwasu mlekowego, a co za tym idzie - również bakterii kwasu mlekowego, które mają pozytywny wpływ na zdrowie i które występują naturalnie w jelicie człowieka. Kwas mlekowy zapobiega rozwojowi niepożądanej mikroflory, hamuje biegunki, reguluje rytm wypróżniania i niestrawność. Mało tego! Bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w zakwasie oraz chlebie eliminują azotany, azotyny i szkodliwe pleśnie, a także wzmacniają układ odpornościowy.
Oprócz tego, chleb na zakwasie ma jeszcze inną przewagę nad tym na drożdżach:
Naturalny chleb jest cięższy, ma wilgotny miąższ i nieregularne pory. "Nadmuchane" pieczywo jest lekkie, ma równomierne dziurki i często zawiera polepszacze.
Zdrowe dodatki, takie jak siemię lniane, pestki dyni czy nasiona słonecznika, zwiększają wartość odżywczą chleba. Unikaj jednak sztucznych barwników czy aromatów.
Wybór dobrego chleba to inwestycja w zdrowie. Pamiętaj, aby czytać etykiety, wybierać produkty na zakwasie i stawiać na mąki pełnoziarniste. Jeśli masz możliwość, odwiedzaj lokalne piekarnie, które często oferują pieczywo najwyższej jakości.
A Ty, jaki chleb wybierasz na co dzień? Podziel się swoimi typami w komentarzach! 😊
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz