Pasty wybielające wybierane są głównie przez osoby, chcące przywrócić swoim zębom naturalny i piękny kolor. Mają za zadanie przede wszystkim usunąć mechaniczne przebarwienia na zębach, powstałe m.in. po kawie, czerwonym winie czy herbacie.
Co w trawie piszczy, czyli dobre składniki oraz te, na które powinno zwrócić się szczególną uwagę
Pasty wybielające zęby powinny zawierać materiały ścierne, które są zdolne do usuwania przebarwień. Zazwyczaj w tym celu stosowane są związki takie jak pirofosforan, nadtlenek wodoru czy krzemionka. Jednakże dla zębów wrażliwych należy wybierać produkty, które zawierają w swoim składzie enzymy, takie jak oksydaza glukozowa czy laktoperoksydaza. Oksydaza glukozowa ma za zadanie rozpuszczać przebarwienia występujące na powierzchni zębów. Jej głównym atutem jest łagodne działanie, zapewniające bezpieczeństwo zębom i dziąsłom. Z nadmiernym przebarwieniem na zębach mogą walczyć również substancje pochodzenia naturalnego. Przykładem może być wyciąg z porostu islandzkiego, który oczyszcza, a także przywraca biel zębom, nie osłabiając przy tym wytrzymałości szkliwa zębowego. Ma on także działanie przeciwpróchnicze i przeciwbakteryjne.
Innym przykładem może być węgiel aktywny, który ma zdolność do wiązania osadów garbnikowych oraz taninowych, spowodowanych spożywaniem zbyt dużej ilości herbaty oraz kawy. Jest on bardzo delikatny dla uzębienia, dzięki czemu nadaje się do stosowania nawet dla osób z zębami nadwrażliwymi, a co więcej nie powoduje demineralizacji szkliwa.
Dodatkami do tego typu preparatów są związki powierzchniowo czynne, mające za zadanie oczyszczać jamę ustną. Warto wybierać te, które są delikatne, np. Sodium Cocoyl Glutamate. W wybielającej paście do zębów nie może zabraknąć również ekstraktów roślinnych, które nawilżają i pielęgnują dziąsła, takie jak ekstrakt z kwiatu lipy. Należy jednak zwrócić uwagę, że wybielanie zębów w czasie ciąży oraz w okresie karmienia piersią nie jest wskazane, ponieważ nie ma jednoznacznych informacji na temat potencjalnego wpływu nadtlenku karbamidu oraz innych substancji czynnych na płód oraz na mleko matki.