Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Dlaczego sezonowe odżywianie jest takie ważne?
Zdrowa dieta powinna opierać się na warzywach i owocach. Oczywiście w odpowiedniej proporcji - 3/4 warzyw i 1/4 owoców. Najlepiej wybierać produkty lokalne i sezonowe, ponieważ to właśnie one zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych. Mają również najwyższą gęstość odżywczą, co oznacza, że spożywając tą samą ilość owoców z różnych źródeł, to właśnie z sezonowych i lokalnych produktów dostarczymy więcej substancji odżywczych.
Wybieranie sezonowych produktów to również ich lepszy i intensywniejszy smak. Latem pomidory smakują zupełnie inaczej niż zimą, prawda? Dodatkowo brak w nich konserwantów i chemii, która jest potrzebna do transportu produktów i utrzymania ich w dobrym wyglądzie i kondycji. Kolejną zaletą jest niska cena. W lecie najlepsze jakościowo warzywa i owoce mamy za niewielkie pieniądze. Na przykład w czerwcu, kiedy mamy pełen sezon na truskawki, ich cena jest najniższa, w porównaniu do maja, kiedy sezon na truskawki dopiero się zaczyna.
Sezonowość zależy w dużej mierze od pogody i odmiany warzywa lub owocu. Jeśli wiosna jest ciepła i słoneczna, większość warzyw może wzejść wcześniej niż zwykle, dzięki czemu przez długi czas możemy cieszyć się pysznymi, świeżymi produktami. Natomiast jeśli wiosna jest zimna i deszczowa, to zbiory odbędą się później, a cena warzyw i owoców na pewno będzie wyższa.
Warto również wiedzieć, że istnieją różne odmiany warzyw i owoców, co sprawia, że wydłuża się czas ich zbioru. Na przykład maliny można podzielić na dwie grupy odmian: letnie i jesiennie, co sprawia, że możemy zjadać owoce od maja do października. Warto pytać sprzedawców o odmianę i pochodzenie warzyw i owoców lub czytać etykiety w sklepach.
Czy jedzenie sezonowe oznacza, że nie można zjeść owoców egzotycznych?
Oczywiście, że nie. Można jeść egzotyczne owoce, ale raczej okazjonalnie i najlepiej wtedy, kiedy mamy ograniczoną dostępność do sezonowych owoców, czyli zimą lub wczesną wiosną. Pamiętaj, że importowane owoce zbiera się gdy nie są jeszcze dojrzałe i używa się różnych substancji chemicznych, które sztucznie przyspieszają ich wzrost i zapobiegają psuciu podczas długiej podróży. Owoce egzotyczne zawierają również mniej substancji odżywczych, ponieważ transport powoduje straty witamin i minerałów.
Pamiętaj, że warzywa i owoce kupowane w sezonie są dobre nie tylko dla naszego organizmu, ale i portfela! Wiosna przed nami, więc targi będą wypełnione mnóstwem pysznych i świeżych warzyw i owoców w dobrych cenach. Nic, tylko korzystać!
Jak dobrze wykorzystać ten sezon i wycisnąć z niego jak najwięcej? Odpowiedź jest prosta: gotując z głową - uwzględniając w swoim menu to, co daje nam sezon! :) Dlatego przygotowaliśmy dla Was e-book uwzględniający wszystkie sezonowe owoce i warzywa, które z łatwością kupisz i stworzyliśmy z nich 60 przepisów na każde kulinarne umiejętności! W środku znajdziecie przepisy na śniadania, obiady, koktajle, desery, kolacje - na słodko, na wytrawnie - dla każdego znajdzie się tu coś pysznego!
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz